Brusselse BOZAR haalt luit- en udmuziek naar Brussel

(belga) - Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten BOZAR organiseert van 11 tot en met 14 november een festival voor de snaarinstrumenten luit en ud, de oosterse variant van de luit. Met het festival verenigen de grootste ud-scholen zich voor het eerst in Brussel. Dat kondigden de organisatoren maandag aan.

"Vier dagen lang krijgen we op dit luitfestival alle mogelijke strekkingen te horen met uitzonderlijke musici uit Irak, Marokko, Libanon, Spanje en zelfs Brussel", klinkt het bij BOZAR. Volgens de organisatoren kunnen de bezoekers van het festival de sensuele klanken van de oosterse ud vergelijken met de heldere en aristocratische tonen van de westerse luit.

Op het programma staan vier concerten, telkens om 20 uur: op vrijdag 11 november treden de luitvirtuozen Saïd Chraïbi en Naseer Chamma samen op. Zaterdag 12 november confronteert Marcel Khalifé de luit met andere instrumenten, op zondag 13 november speelt het Belgisch-Marokkaanse ensemble van de luitspeler Abid Bahri en op maandag 14 november ten slotte brengt de Spaanse José Miguel Moreno zijn muziek ten gehore.

Het initiatief voor het festival komt van twee verenigingen die zich al jaren profileren rond de Maghreb en Arabische cultuur, met name de vzw Moussem en de vzw Resonance. Daarmee willen zij de oosterse en westerse culturen dichter bij elkaar brengen. Het Paleis voor Schone Kunsten werkt voor het festival ook samen met de vrijzinnige vereniging Bruxelles Laïque.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud