Advertentie

Charmezanger Ray Franky in Vilvoorde begraven

(belga) - Charmezanger Ray Franky, in de jaren vijftig een van de populairste zangers in Vlaanderen, is dinsdag in de O.-L.-Vrouw Troostkerk te Vilvoorde in aanwezigheid van vrienden en collega's begraven. Hij overleed vorige week op 84-jarige leeftijd. Franky, die François-Victor De Paepe heette, scoorde indertijd onder meer een grote hit met "Oh Heideroosje". De mis werd opgeluisterd door enkele opnamen van Ray Franky waaronder het Ave Maria.

Will Ferdy bestempelde Ray Franky dinsdag in een gesprek met Radio 2 Vlaams-Brabant als "een heel goede zanger die werkelijk aanbeden werd door zijn publiek". "Franky was een afgod voor hen. Ik heb dat vanaf het begin van de jaren vijftig vaak meegemaakt. Hij was een bescheiden man, maar voor mij de Julio Iglesias van Vlaanderen", aldus collega-zanger Will Ferdy.

Volgens VRT-muziekkenner André Vermeulen was Ray Franky in de jaren '50 wellicht de meest volkse van de in Vlaanderen populaire zangers zoals Bob Benny, Bobbejaan Schoepen, Will Ferdy, Jo Leemans en La Esterella. "Hij was een echte stem die iets betekend heeft voor het Vlaamse lied, waarmee hij een grote verscheidenheid van stijlen beoefende gaande van tango's tot klassiekers zoals Ave Maria. De generaties die toen jong waren, zullen zijn grote hit "Oh Heideroosje" zeker nog kunnen meezingen", aldus Vermeulen eveneens in een gesprek met Radio 2 Vlaams-Brabant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud