David Bowie genomineerd voor prestigieuze Mercury Music Prize

(belga) - David Bowie is met zijn meest recente album 'Heathen' genomineerd voor de Mercury music prize, een prestigieuze muziekprijs in Groot-Brittannië die "het meest eclectische album van het jaar" bekroont. Naast de 55-jarige Brit koos de jury de platen van enkele gevestigde gitaarbands en vier solozangeressen tot het beste werk uit Groot-Brittannië.

Dat David Bowie een nominatie kreeg, is behoorlijk verrassend. De Mercury music prize staat wel open voor verschillende muziekcategorieën, maar artiesten van zijn kaliber worden meestal over het hoofd gezien door de jury. Die kiest normaal gezien resoluut voor vrij onbekende bands die zich in de rand van het muzieklandschap bevinden. Geopperd wordt dat de Mercury-jury ook stilaan met de mening van het publiek rekening gaat houden, wat bij de vorige edities allerminst het geval was.

De Mercury-lijst 2002 is over het algemeen veelomvattend. Zo duiken jazz- en klassieke performers weer op. Respectievelijk Guy Barker met zijn recente plaat 'Soundtrack' en Joanna MacGregor met 'Play' nemen voor deze muziekstijlen de honneurs waar. Meer traditionele genomineerden dit jaar zijn de gitaarrockband Doves uit Manchester, die met 'The Last Broadcast' tot een van de grote favorieten behoort, en de 22-jarige Mike Skinner die onder de artiestennaam The Streets met zijn debuutplaat 'Original Pirate Material' een gooi naar de prestigieuze prijs doet.

Vorig jaar won PJ Harvey de Mercury prize met haar album 'Stories From the City, Stories From the Sea'. Het was de eerste keer dat een vrouwelijke artieste de prijs in de wacht sleepte. Dit jaar vertegenwoordigen Joanna MacGregor ('Play'), Ms Dynamite ('A Little Deeper'), Beverley Knight ('Who I Am') en Gemma Hayes ('Night On My Side') de vrouwelijke genomineerden.

Midden september wordt de winnaar van de Mercury prize bekendgemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud