Dirk Brossé lanceert nieuw muziekevenement in Gent

(belga) - Componist en dirigent Dirk Brossé start in Gent met een nieuwe concertformule, 'The COMcerts'. Het muziekevenement vindt voor de eerste keer plaats in de lente van 2004. Bedoeling is om minimaal 1 en maximaal 7 optredens te geven in het Gentse Kuipke, met als vaste groepen het symfonisch orkest de Filharmonie en 'The Rolling Amazon Band'.

Deze nieuwe rockband is samengesteld uit vier muzikanten die een topfunctie bekleden en van wie niet verwacht wordt dat ze een instrument bespelen. Dat heeft Brossé dinsdag op de persvoorstelling van The COMcerts bekendgemaakt. De namen van de vier wilde hij nog niet kwijt.

Het nieuwe muziekproject is een samenwerking met het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen/Gent, dat tekent voor het luik filmmuziek en voor de cinematografische uitwerking. The COMcerts heeft volgens initiatiefnemer en artistiek leider Brossé de bedoeling om "de schotten tussen de kunstvormen te doorbreken" (door middel van 3D-multimedia, filmprojecties, schilderkunst, ..) en heeft tegelijk ook een humanitair streefdoel.

Brossé wil ieder jaar een Belgische première met een etnisch instrument, een bijzonder musicus of een partituur die hij op zijn reizen is tegengekomen, programmeren. Zo is er een luik dat "de grote verzoening" heet en waarbij bijvoorbeeld een Palestijnse percussionist samen met een Joodse violist musiceert. Een deel van de opbrengst gaat naar een humanitair doel of een vzw.

COMcerts, waarbij 'COM' staat voor 'colours of music', is het eerste, grootschalige nieuwe initiatief dat geprogrammeerd wordt in 't Kuipke, sinds de stad Gent de zaal terug in eigen beheer heeft. Of alle muziekgenres er evengoed tot hun recht zullen komen, is een andere vraag. Brossé geeft toe dat de akoestiek er niet ideaal is, maar hoopt dat met versterkers en mengpanelen veel goedgemaakt kan worden.

't Kuipke heeft ook alleen maar zitplaatsen (maximaal 4.500) en dat onderscheidt COMcerts van dat andere grote muziekevenement in Vlaanderen, de Night of the Proms. Het aandeel van het symfonieorkest bij COMcerts wordt volgens Brossé alvast groter dan bij de Proms in het Antwerpse Sportpaleis.

COMcerts zal jaarlijks bij het begin van de lente plaatsvinden. De eerste editie is gepland tussen 17 en 21 maart 2004. Afhankelijk van de belangstelling van het publiek zullen meerdere optredens geprogrammeerd worden.

Reserveren kan via sherpa.be of telefonisch via (070)25.20.20.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud