Hollywoodcomponist Michael Kamen sterft aan hartaanval

(belga) - De Amerikaanse componist, dirigent en toetsenist Michael Kamen is overleden. De in Hollywood beroemd geworden muziekmaker stierf dinsdag in zijn woning in Londen aan een hartaanval.

Michael Kamen werd 55 jaar. Hij leed al sinds 1996 aan multiple sclerose. De New Yorker werd vooral beroemd door zijn muziek voor de films Lethal Weapon, X-Men en voor zijn samenwerking met Pink Floyd op het album The Wall. Hij was ook dirigent van het grootschalige Wall-concert in Berlijn en werkte op solo-projecten van Floyd-voormannen Roger Waters en David Gilmour.

Ook werkte Kamen samen met David Bowie, Eric Clapton, Bob Dylan, George Harrison, Kate Bush, The Eurythmics en saxofonist David Sanborn met wie hij een saxofoonconcerto opvoerde.

Zijn eerste Hollywoodprojecten waren de films Brazil en Polyester.

Voor zijn samenwerking met Bryan Adams bij de film Robin Hood, 'Prince of Thieves', behaalde hij de eerste van twee Oscar-nominaties, meerbepaald voor de monsterhit 'Everything I do (I do it for you)'. Hij sleepte ook drie Grammy's in de wacht, onder meer in 2001 voor het 'The Call Of The Ktulu, het instrumentale album waarop hij als dirigent van de San Francisco Symphony Metallica begeleidde. Verder won hij twee Golden Globe Awards en een Emmy Award.

Andere rolprenten met Kamen zijn onder meer Highlander, Die Hard en License to Kill.

'Michael Kamen weet als geen ander de kloof tussen klassiek en pop succesvol te overbruggen', zei Sting ooit over hem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud