Advertentie

Iron Maiden al voor derde keer hoofdact op Graspop Metal Meeting

(belga) - De Engelse hardrockers van Iron Maiden zijn al voor de derde keer de afsluiter van Graspop Metal Meeting, het metal-festival dat op vrijdag 4 en zaterdag 5 juli voor de 8ste keer plaats vindt op het festivalterrein Boeretang in Dessel.

Graspop begon in 1986 als een familiefestival, maar dat bleek geen onverdeeld succes. Zelfs in 1995, met kleppers als Joe Cocker en The Simple Minds op de affiche, zakten slechts 13.000 festivalgangers naar Dessel af. Voor de editie van 1996 werd besloten een radicale koerswijziging door te voeren en volledig de metal-kaart te trekken nadat in de voorgaande jaren vooral de hardere groepen publiekstrekkers bleken. De organisatoren van Graspop en het Mid Summer Festival in Vosselaar sloegen de handen in elkaar en doopten Graspop om tot "Graspop Metal Meeting".

Net als vorig jaar is de weide ingedeeld in een hoofdpodium en twee marquees. Vrijdag laat men het hoofdpodium links liggen en zijn er optredens in de twee tenten waar onder andere Sepultura, Type O Negative, Apocalyptica en Stratovarius hun opwachting maken. Zaterdag worden de fans luidruchtig gewekt door het Belgische trio Killer, dat als eerste groep het hoofdpodium mag betreden. In de tenten laten onder meer Stone Sour, Ministry en Sick of it All zien wat ze in hun muzikale mars hebben.

Op het hoofdpodium komen na Killer achtereenvolgens Pro-Pain, Doro, Arch Enemy, Murderdolls, Anthrax, Within Temptation, Alice Cooper en afsluiter Iron Maiden aan bod. Voor de oudgedienden van Iron Maiden is het al de derde keer dat ze het metal-festijn afsluiten nadat ze ook in 1996 en 2000 van de partij waren.

De Engelse heavy metalformatie werd in 1976 opgericht door bassist Steve Harris, vandaag nog steeds de spilfiguur van de band. Nadat ze in 1979 in eigen beheer de EP "The Soundhouse Tapes" hadden uitbrachten, met daarop onder andere het nummer "Iron Maiden", verscheen in 1980 het debuutalbum "Iron Maiden", dat in Groot-Brittannië enthousiast werd onthaald.

In 1981 werd zanger Paul Di'anno vervangen door Bruce Dickinson en met hem brak Iron Maiden ook definitief door in de VS. Door de jaren heen kende Iron Maiden vele personeelswissels en in 1993 verliet Dickinson enigszins verrassend de groep om een bescheiden solo-carrière uit te bouwen. Zijn vervanger Blaze Bayley kon het succes van Maiden met Dickinson niet evenaren en in 1999 keerde de man met de stem als een "air raid siren" terug.

In september dit jaar wordt het dertiende album van de band verwacht, getiteld "Dance of Death". In afwachting daarvan kunnen de fans hun idolen in Dessel aan het werk zien in het kader van hun "Give Me Ed Til I'm Dead"-toernee.

Combi-tickets voor Graspop Metal Meeting kosten 65 euro. In die prijs zijn inbegrepen: de toegang tot het festival op vrijdag en zaterdag, twee overnachtingen op de camping en parking of openbaar vervoer van het station van Mol tot aan de festivalweide. Combi-tickets zijn enkel beschikbaar in voorverkoop. Dagtickets kosten 35 euro (vrijdag) en 50 euro (zaterdag). De festivaldeuren openen op vrijdag 4 juli om 14.00 uur.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud