Mega-benefietconcert voor Aidsbestrijding in Zuid-Afrika

(belga) - Op initiatief van ex-president Nelson Mandela vindt begin februari in Zuid-Afrika een benefietconcert plaats om geld in te zamelen voor de strijd tegen aids, zo hebben de organisatoren bekendgemaakt. Voor de affiche circuleren namen als Bono, Coldplay, Cat Stevens en Queen.

Het concert "Mandela SOS" duurt heel de dag van 2 februari en vindt plaats op Robbeneiland waar Mandela 18 jaar van de de straf van 27 jaar cel die hem tijdens het apartheidsregime werd opgelegd, heeft doorgebracht. Ter plaatse zullen er maximaal 2.500 gasten kunnen zijn. In een stadion in Kaapstad zullen 30.000 mensen een rechtstreekse videouitzending kunnen bijwonen.

Bevestigd voor de affiche zijn reeds Dave Stewart (ex-Eurythmics), Macy Gray, Mos Def, Shaggy, Eve, Coldplay, Nelly Furtado, Ludacris, Baaba Maal, Miss Dynamite, Jimmy Cliff, Lamya, Angelique Kidjo, Femi Kuti en Johnny Clegg. Andere namen volgen in de komende weken.

De organisatoren kregen ook toezegging van Cat Stevens die in de jaren zeventig opgang maakte als singer-songwriter. Bekeerd tot de islam belandde hij als Joessoef Islam in de anonimiteit en van de podia weg. Ook Queen, van wie leadzanger Freddie Mercury aan aids is overleden, vindt de weg naar de scene terug. Het was de bedoeling dat Joe Strummer, de zanger van de Clash naar Robbeneiland zou afzakken, maar de man overleed onlangs op vijftigjarige leeftijd.

Strummer, zanger Bono van U2 en Dave Stewart hebben samen ter ere van Mandela een nummer geschreven. "48864" verwijst naar zijn gevangenschap op Robbeneiland en wordt op 2 februari voor het eerst publiek vertolkt.

Fragmenten van het concert zullen rechtstreeks op het internet te volgen zijn. Er lopen onderhandelingen over de televisierechten.

Zuid-Afrika is één van de ergst door Aids getroffen landen ter wereld.

In de jaren tachtig ondervond Mandela als gevangene zelf hoe een benefiet de ogen kan openen voor een probleem. Ter ere van hem vond in het Londense Wembley een gigantisch huldeconcert plaats met als toppers Dire Straits, versterkt met Eric Clapton.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud