Ministerraad: stijging vergoeding auteursrechten

(belga) - De vergoeding voor het kopiëren van muziek en beeld voor eigen gebruik stijgt. Zo staat in een koninklijk besluit dat vrijdag door de ministerraad werd goedgekeurd. Minister van Economie Charles Picqué wil nog voor het einde van de legislatuur een betere controle op de beheersorganisaties van auteursrechten.

Het koninklijk besluit bepaalt dat de vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik van audio- en videocassettes van 5 naar 10 eurocent per uur verhoogd wordt. De vergoeding voor een CD-R audio en andere digitale geluiddragers stijgt van 12 naar 23 eurocent per uur. Voor de CD-R data, waarvoor tot op vandaag geen vergoeding was verschuldigd, is het tarief vastgelegd op 12 eurocent per CD.

Met het KB wordt uitvoering gegeven aan een akkoord dat in april 2002 werd gesloten tussen Auvibel, dat de auteursrechten beheert, en de federaties van de betrokken bedrijfssectoren.

Minister van Economische Zaken Charles Picqué werkt intussen aan een wetsontwerp dat een betere controle moet mogelijk maken van de beheersorganen van auteursrechten. Hij hoopt dat het ontwerp nog deze legislatuur gestemd geraakt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud