Muzikantendag legt link tussen beroeps en amateur

(tijd) - Poppunt, het aanspreekpunt van de Vlaamse muzikant, organiseert op zaterdag 20 november samen met de AB de vierde muzikantendag. Tussen 11 en 17 uur vinden workshops, inforamtie- en jamsessies plaats. Muzikanten kunnen vanaf 10 uur ook hun zelf opgenomen demo laten beoordelen door een professioneel panel.

Op de Play-It! Jamsessie mogen de beroepsmuzikanten in spe het podium van de AB Club inpalmen om er onder leiding van Thomas Van Elslander, gitarist van Raymond van het Groenewoud, met elkaar te musiceren.

Onder het motto 'Muzikant: laat jouw stem horen' wordt de bezoeker door middel van een interactieve talkshow naar zijn mening gevraagd over hete hangijzers. Moet er een vast percentage Vlaamse muziek op de radio? Is downloaden echt zo slecht voor de gemiddelde muzikant als de industrie ons voorhoudt? Zijn popopleidingen overbodig? En waarom moeten muzikanten zo nodig gesubsidieerd worden?

De muzikanten komen echter vooral voor de talrijke workshops waarin bekende muzikanten hun werkmethodes uit de doeken doen. Tom Helsen vertelt hoe hij liedjes schrijft, Frank Duchêne verklapt waar je best rekening mee houdt als je een plaat wil (re)mixen. Zornik ontrafelt een van zijn nummers tot op het bot om duidelijk te maken hoe de groep een song opbouwt. Camden gaat nog verder: zij klutsen een bestaand nummer van een onbekende muzikant in de zaal volledig door elkaar om het daarna te laten verrijzen met een aangepaste songstructuur, ritmesectie en dynamiek. Ook meer technische workshops over homerecording, (pre)productie en gitaaronderhoud komen aan bod. Kobe Proesmans leidt een percussieworkshop. Gert Keunen legt uit hoe zijn studioproject briskey een liveband werd en DJ 4T4 hoe je moet dj'en. Ook het nog recente kunstenaarsstatuut wordt onder de loep genomen.

De dag wordt afgesloten met optredens van The Germans, een talent uit een van de Poppuntprojecten, en A Brand, de muziekfabriek van Dag Taeldeman en Frederik Heuvinck die eerder dit jaar debuteerde met de cd '45RPM'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud