Advertentie

Na 70 jaar wereldpremière voor filmmuziek Sjostakovitsj

(belga) - De muziek die de beroemde Russische componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) in 1930-31 maakte bij de film 'Odna', wordt volgend jaar voor het eerst in de geschiedenis opgevoerd. Het gaat om filmmuziek in afzonderlijke nummers waarvan het notenschrift voor bijna eenderde verloren ging in de Tweede Wereldoorlog. De wereldpremière is te danken aan de maandenlange restauratie op initiatief van de stichting Film in Concert.

'Odna' ('Alleen', vrouwelijke vorm) , geregisseerd door Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg, was na 'New Babylon' in 1929 de tweede film waarvoor Sjostakovitsj de muziek componeerde. De film werd aanvankelijk gedraaid als stomme film, maar later omgezet in een geluidsfilm met de opgenomen muziek op band.

In de oorlog gingen zeventien van de 45 nummers bladmuziek verloren. Van de film, in 1960 door het Russische Gosfilmofond (Staatsfilmfonds) gerestaureerd, ontbreekt ook een deel maar hiervan behoort de bladmuziek tot de bewaardgebleven stukken.

De Britse dirigent Mark Fitz-Gerald zette het filmgeluid van de zeventien ontbrekende partituren om in bladmuziek. "Een honds karwei. Een topprestatie", aldus Theodore van Houten van Film in Concert, die Fitz-Gerald bij het omzetten hielp.

Op 12 april 2003 beleeft het muziekstuk zijn première in Theater aan de Parade in Den Bosch. Het wordt gespeeld door orkest, koor en solisten van het Amsterdams conservatorium. Tegelijk met de opvoering wordt (het overgebleven deel van) de film vertoond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud