Nieuwe muziek uit Oost- en Centraal-Europa

(tijd) - Met de nieuwe reeks 'Welkom in de EU', die een onderdeel is van het Festival van Vlaanderen in Kortrijk, willen de organisatoren de komende twee jaren de rijke muzikale cultuur tonen van de nieuwe Europese lidstaten uit Centraal- en Oost-Europa. Voor dit jaar viel de keuze op Hongarije, Tsjechië en de Baltische staten.

Maandag heeft het eerste concert plaats met het Nationaal Jeugdkoor uit Nederland, de Hongaarse stersopraan Anna Korondi en de Hongaarse dirigent Ivan Fischer, die werk van Zoltán Kodály vertolken: een selectie uit 'Magyar Nepdalok' en andere werken voor vrouwenkoor, 'Négy Dal' (voor stem en piano) en 'Enekszó' op.1 (voor stem en piano). Ivan Fischer, die goed Nederlands spreekt, zal het programma becommentariëren.

Het Festival van Vlaanderen in Kortrijk brengt in dezelfde reeks ook een eigen productie in samenwerking met het Cultuurcentrum Westrand van Dilbeek. Het is een programma waarin poëzie, muziek en beelden uit de drie Baltische landen aan bod komen. Onder de titel 'Soms kan het Oosten westelijker zijn dan het Westen zelf', ontleend aan een gedicht van Jaan Kaplinski, wordt door de woordkunstenares Lutgart Van Ballaer poëzie en proza in Nederlandse vertaling gelezen. De hedendaagse schrijvers komen uit Estland (Jaan Kaplinski, Andrus Kivirähk), Letland (Janis Elsbergs, Dagnia Zigmonte) en Litouwen (Markas Zingeris).

Het boegbeeld van de muziek uit de Baltische staten is Arvo Pärt. Hij woont al meer dan 20 jaar in West-Europa maar zijn muzikale uitingen blijven geïnspireerd op de Estse muziek. Van hem speelt de pianiste Heli Jakobson 'Für Alina' en 'Variationen zur Gesundung von Arinuschka'. Maar ze brengt ook werk van diverse andere Baltische componisten. Zo is er nog meer talent in de naoorlogse generatie in Estland zoals Lepo Sumera, in de jaren negentig minister van Cultuur, en Erkki-Sven Tüür, waarvan de 'Sonata' op het programma staat.

Mikalojus Konstatinas Ciurlionis wordt beschouwd als de stichter van de nationale school in Litouwen en in Letland is Jazeps Vitols een begrip. Fred Jüssi maakte voor deze voorstelling sfeervolle beelden uit het Balticum die getoond worden, het concept is van Mirek Cerny. Op maandag 29 november sluit Triny & My 3 de minireeks 'Welkom in de Europese Unie' af. Deze gelegenheidsformatie samengesteld uit de zigeunermeisjesgroep Triny en vier rasmuzikanten uit Tsjechië. Pavel Fischer en Iveta Kovácová benaderen Moravische volksmuziek vanuit een origineel perspectief en brengen verrassende bewerkingen van Moravische en zigeunerfolklore.

'Welkom in de EU' Ivan Fischer - Schouwburg (Kortrijk) - ma. 18 okt., 20.15u. Jakobson-Van Ballaer - Conservatorium (Kortrijk) - vr. 22 okt., 20.15u. Triny & 3 My - Schouwburg (Kortrijk) - ma. 19 nov., 20.15u. Informatie: 056/22.28.29

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud