Pavarotti stopt met opera

(tijd) - De beroemde Italiaanse tenor Luciano Pavarotti (68) heeft in New York zijn afscheidsvoorstelling als operazanger gegeven. In het Metropolitan Opera House bracht hij zaterdagavond 4.000 toeschouwers in vervoering met een emotionele versie van Puccini's 'Tosca'.

Het publiek bedankte de populaire tenor na het optreden met een staande ovatie van 15 minuten. Pavarotti keerde zichtbaar ontroerd viermaal terug om het applaus in ontvangst te nemen. Dat Pavarotti afscheid neemt in New York, is logisch. Hij trad er 379 keer op, meer dan in Milaan en Londen. Sinds zijn debuut in 1968 met 'La Bohème' van Puccini was de wederzijdse liefde groot. En met Placido Domingo en José Carreras zong hij in Central Park voor tienduizenden mensen.

De operazanger liet altijd verstaan dat hij in 2005, op zijn zeventigste verjaardag, wou stoppen met zingen. Maar door zijn slechte gezondheid kondigde hij vorige vrijdag aan dat zijn optredens in New York de laatsten zijn. 'Ik denk dat het tijd is', voegde hij er zelf aan toe. De New York Times schreef dat Pavarotti zwaarder leek dan ooit, maar 'af en toe was er een flits van de onvergetelijke Pavarotti-sound'. Toch werd zaterdag nogmaals duidelijk dat de eens zo flexibele en fluwelen stem van de tenor nauwelijks nog hogere klankregionen aankon, terwijl de omvang van zijn torso ervoor zorgde dat het optreden iets weg had van een gewaagde evenwichtsoefening. Omdat Pavarotti zich zo moeizaam beweegt op het podium, zal hij vanaf nu alleen nog korte optredens geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud