Spring Sessions feest met muziek uit vier windstreken

(tijd) - Naar jaarlijkse traditie biedt het festival Spring Sessions opnieuw een bonte mix aan van jazz, latin, hiphop en funk. Tussen maart en juni doet een 20-tal artiesten uit de vier windstreken ons land aan. De blikvanger wordt Ibrahim Ferrer, de Cubaanse ex-zanger van Buena Vista Social Club. Ook de krasse saxofonisten Wayne Shorter en Manu Dibango komen naar ons land.

De negende editie van Spring Sessions serveert 31 concertavonden van een 20-tal artiesten. De concerten lopen langs de culturele as Brussel-Antwerpen-Gent door naar centrumsteden als Leuven, Hasselt, Brugge en Turnhout. Blikvanger Ibrahim Ferrer speelt begin mei in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Voor de concertavond 'Mi Sueno ... A Bolero Songbook' verzamelt de voormalige zanger van Buena Vista Social Club rond zich zijn oude vrienden Orlando 'Cachaíto' López op bas, Manuel Galbán op gitaar, Guajiro Mirabal op trompet en Roberto Fonseca aan de piano.

Spring Sessions pakt ook uit met twee krasse knarren op saxofoon. Zaterdag staat Manu Dibango in Theater 140 in Brussel. De 71-jarige Kameroense saxofonist die de wereldpers haalde toen hij Michael Jackson in 1982 een proces wilde aandoen, hangt zijn komst naar de hoofdstad op aan zijn hit 'Soul Makossa'. Oorspronkelijk de b-kant van een strijdlied voor nationale voetbalploeg, werd het lied opgepikt door Afro-Amerikaanse radiostations in Amerika. Met zijn energieke fusie van jazz, Afrikaanse ritmes en funk stond Manu Dibango vanaf de jaren 50 mee aan de basis van de wereldmuziek. Op 9 maart komt ook Wayne Shorter naar het Koninklijk Circus in Brussel. Niet met pianist Herbie Hancock, zoals vorig jaar in het Brugse Concertgebouw, maar met zijn eigen jazzkwartet.

Een graag geziene gast is de Algerijnse folkartieste Souad Massi. Na eerdere passages op het Audi Jazz Festival en de vorige editie van Spring Sessions treedt de zangeres in april drie keer aan in ons land. Een van de meest veelzijdige genodigden op het lentefestival is de 64-jarige Roy Ayers. Ayers, geboren in Los Angeles, ontwikkelde in de jaren 70 als grondlegger van de jazz-funk een uniek universum met zijn groep Ubiquity. Later evolueerde hij naar latin, funk en dansmuziek. Hij ziet hedendaagse souldiva's als Mary J. Blige en Erykah Badu als zijn zusters. Roy Ayers speelt op zaterdag 13 maart in Zaal Eden in Leuven.

De twee vreemde eenden op de affiche zijn de Duitse groep Liquido en het Belgische Satellite City. De eerste scoorde enkele jaren geleden een wereldhit met de melodieuze popsingle 'Narcotic'. De concerten in Peer, Melsele en Brussel zijn opmerkelijk omdat Liquido's new wave en surfinvloeden niet erg voor de hand liggende Spring Sessions-ingrediënten zijn.

De lentetournee van de Satellite City vindt ook aansluiting bij deze karavaan. De groep rond Allan Muller en Olaf Janssens mag het festival vanavond openen in de AB-Club. Begin juni zetten de trompettist Pat Metheny en zijn groep een punt achter Spring Sessions. TP

VW Spring Sessions, van maart tot juni op verschillende plaatsen in ons land. Inlichtingen en tickets: www.vwspringsessions.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud