Advertentie

Symfonisch orkest brengt John Cages 4'33"

(belga) - Melomanen houden nu reeds de adem in voor de uitzending, vrijdag, op BBC-Radio 3 van een uitvoering door een symfonisch orkest van 4'33", een beroemd werk uit 1953 van de Amerikaanse minimalist John Cage. In 4'33" wordt vier minuten en 33 seconden lang een (zo) volkomen (mogelijke) stilte gerespecteerd.

De compositie is merkwaardig genoeg nog nooit gebracht door een orkest. Nog merkwaardiger is dat zij ook nog nooit op de Britse nationale zender is gespeeld.

Voor de uitvoering van 4'33" moet de directie van de Britse radiozender tijdelijk haar noodprogrammatie desactiveren, die immers automatisch geactiveerd wordt wanneer een programma door een onverwachte stilte wordt onderbroken.

Wie de stilte van Cage ook wil zien, kan terecht op tv-zender BBC Four, waar het concert van vrijdag in het Barbican-centrum voor hedendaagse kunsten in uitgesteld relais wordt uitgezonden.

De pianist David Tudor zei ooit dat 4'33" "een van de meest intense luisterervaringen is die je kan ondergaan". Omdat stilte nooit absoluut is, is elke uitvoering van het stuk een unieke ervaring, stelde Cage zelf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud