Van het Groenewoud, Frey en Sommers krijgen plaatsje in De Eregalerij

(belga) - "Zo mooi, zo blond en zo alleen" van Jimmy Frey, "Cha cha cha" van Raymond van het Groenewoud en "Zeven anjers, zeven rozen" van Willy Sommers. Dat zijn de liedjes die een plaats krijgen in De Eregalerij van het populaire lied in Vlaanderen. Bob Benny, Jean Walter, Familie Klüger en De Strangers krijgen een Ereplaats voor hun volledige carrière.

De plaatsjes in de Vlaamse "Hall of Fame" worden sinds 2000 door Radio 2 en Sabam uitgereikt. Dit jaar kreeg een professionele jury de opdracht op zoek te gaan naar liedjes van vóór 1985. In totaal kwamen dertig genomineerde nummers en hun componisten uit de bus. De winnaars werden donderdagavond bekendgemaakt tijdens een gala-avond in het casino van Knokke-Heist. Er werd ook speciaal hulde gebracht aan de in juli overleden Ray Franky, bekend van "Oh Heideroosje".

"Cha cha cha" is commercieel gezien van het Groenewouds grootste hit. Het lied bereikte eind 1981 de vierde plaats van de toenmalige BRT Top Dertig. "Zo mooi, zo blond en zo alleen" vertoefde eind jaren zestig vijftien weken lang in de Top Dertig, met als hoogste notering een tweede plaats. "Zeven anjers, zeven rozen" stond in 1971 negentien weken op rij op de nummer één van de Vlaamse hitlijsten. De single ging meer dan 100.000 keer over de toonbank en werd zelfs in Spanje een hit, onder de titel "Siete rosas, siete besos".

De familie Klüger doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen. Niettemin staat de familie volgens verschillende Vlaamse artiesten aan de wieg van de Vlaamse amusementsmuziek. Vader Jacques Klüger begon in de jaren veertig als sub-uitgever, om later uitgever, producer en eigenaar van een platenlabel te worden. Na zijn dood in 1963, zetten zijn zonen Jean en Roland zijn werk voort.

De Strangers stonden vijftig jaar geleden voor het eerst op de planken, maar hun bekende 'sound' - parodieën op bekende hits in het Antwerps dialect - werd pas na zeventiende singles hun handelmerk. Op 18 mei kon het publiek tijdens hun afscheidsconcert De Strangers voor het laatst "Bij de rijkswacht" en "Schele Vanderlinde" horen zingen.

Bob Benny, geboren als Emiel Wagemans, vertegenwoordigde ons land in 1959 en 1961 op het Eurovisiesongfestival. Later volgden optredens in Denemarken, Zweden en vooral Duitsland, maar ook in de toenmalige Oostbloklanden. In de loop van zijn carrière kreeg hij diverse onderscheidingen, in binnen- en buitenland.

Jean Walter tot slot werd in 1949 ontdekt door Arthur Mathonet, de toenmalige baas van de Ancienne Belgique. In de loop van het volgende decennium scoorde Walter hits met onder meer "Tulpen uit Amsterdam", maar dan was het plots afgelopen. In 1960 verloor hij immers zijn stem, waardoor hij vier jaar lang noodgedwongen aan de kant moest toekijken. Na zijn come-back kreeg Walter later nog verschillende onderscheidingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud