Vlaamse artiesten maken cd 'Te Gek!?' over psychiatrie

(belga) - Vanaf dit weekend ligt de cd 'Te Gek!?' in de rekken van de Vlaamse platenzaken. Doel van dit schijfje, waarop onder meer nummers staan van Zornik, Johan Verminnen, Kris de Bruyne en Mauro Pawlowski, Roland Van Campenhout en Gert Bettens, is het positiever maken van het beeld dat de Vlaming heeft over de psychiatrie. Het project werd donderdag voorgesteld in de Ancienne Belgique in Brussel.

Op 'Te Gek!?' staan zestien nummers die speciaal daarvoor werden geschreven door het kruim van de Vlaamse artiestenwereld. Oude rotten in het vak Roland Van Campenhout, Jan De Smet en Jan De Wilde, Johan Verminnen, Guido Belcanto, Patrick Riguelle en Paul Poelmans, Kris de Bruyne, Guy Swinnen en Kathleen Vandenhoudt zetten hun schouders onder het project.

Maar ook de jongere generatie droeg haar steentje bij. De cd opent met de song 'Give a Little Love' van Zornik en bevat ook muziek van Mauro Pawlowski, Sioen, Mintzkov Luna, Dirk Van Esbroeck en Wigbert, Gert Bettens, Eva De Roovere en Gerry De Mol, Essense en Lander. Voor de fans van jeugdliteratuur lezen auteur Marc de Bel en De Kriegels op een bonus track voor uit 'Er woont een konijn in mijn kop'. Schrijfster Kristien Hemmerechts is meter van het project dat ook gesteund wordt door onder meer de Ancienne Belgique en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Inge Vervotte.

Het initiatief voor 'Te Gek!?' werd genomen door de vzw Sint-Annendael Grauwzusters die de woon- en zorgcentra Huize Sint-Augustinus in Diest, O.LV. Ster der Zee in Scherpenheuvel en het psychiatrische ziekenhuis Sint-Annendael groepeert. "Ondanks het feit dat een volwassene op vier ooit zelf geconfronteerd wordt met ernstige psychische problemen, is de kennis over de problematiek vrij gering. Negatieve beeldvorming houdt mensen vaak tegen om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken", zegt Chris Muys, algemeen directeur van Sint-Annendael. De vzw organiseert in het ziekenhuis al meer dan tien jaar optredens en tentoonstellingen die de drempel moet verlagen tegenover alles wat met psychiatrie heeft te maken.

Het was Marc Hellinckx, de co√∂rdinator in Sint-Annendael die voor het dertigjarig bestaan met het idee op de proppen kwam een cd uit te brengen. "Er werd contact gezocht met sponsers en de artiesten waren meteen voor het idee gewonnen", zegt Hellinckx. Minister Vervotte toonde zich donderdag alvast enthousiast en had het over een "realistische, menswaardige en po√ętische cd". De minister beloofde bovendien haar steentje te zullen bijdragen. "Ik beloof dat dit een belangrijk onderdeel wordt in mijn beleid en een politicus die dat zegt moet centen voorzien", aldus Vervotte.

Naast de cd komt er op 24 april een 'Te Gek'-concert in de AB.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud