Alles van Shakespeare in 97 minuten

(belga) - The Reduced Shakespeare Company, al jaren een trekker op het Londense West End, komt naar Nederland. De drie acteurs werken Shakespeares 39 toneelstukken af in 97 minuten. Ze zeggen er van tevoren wel eerlijk bij dat het maar een slapstick is.

Dat is overigens ook snel te merken. Het decor stelt niets voor, de kostuums zijn niet om aan te zien en de pruiken nog idioter. De helden van het grote Engelse drama, Hamlet en King Lear, zijn gewapend met zwaarden zichtbaar van papier maché. De criticus van de, ernstige en conservatieve, The Times schreef na afloop van de première dat hij zich letterlijk bijna dood had gelachen.

De stukken van Shakespeare zijn ontdaan van alles, behalve van seks en doodslag. Daar alleen gaat het om, vindt The Reduced Shakespeare Company, dat concludeerde dat er voor het wezenlijke van Hamlet bij voorbeeld maar tien seconden nodig zijn. De Company is overigens de beroerdste niet: het gezelschap brengt als toegift de tragedie nòg eens in dezelfde voorstelling, maar dan achterstevoren en in 35 seconden, lekker op zijn gemak dus.

Globale kennis van het werk van de ware Shakespeare is meegenomen voor het publiek, een redelijke basis van het Engels een must. Echt gedreven Shakespeare-bewonderaars wordt aangeraden thuis te blijven.

De acteurs Walter Lewis, Christian Malcolm en Rick Bland toeren met hun door Adam Long geregisseerde The Complete Works of William Shakespeare vanaf 25 januari door Nederland. Die dag is de Nederlandse première in Leiden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud