Amerikaanse choreograaf William Forsythe weg bij Ballett Frankfurt

(belga) - De Amerikaanse choreograaf William Forsythe (foto) heeft zijn vertrek aangekondigd bij het Ballett Frankfurt in Duitsland. In een brief die dinsdag is gepubliceerd, schrijft hij dat hij zijn contract, dat najaar 2004 afloopt, niet verlengt.

In een soort afscheidsbrief aan de ,,vrienden, collega's, inwoners en autoriteiten van de stad Frankfurt'' verklaart de 52-jarige artiest, die sinds 1984 aan het hoofd van het Ballett staat, dat hij zich ,,wil bevrijden van de structuren die het cultuurbeleid van Frankfurt oplegt'', om zich te oriënteren op een ,,onafhankelijke weg''. Frankfurt, dat wordt bestuurd door de conservatieve Christen-Democratische Unie, heeft aangekondigd het budget voor ballet te willen inkrimpen.

De jongste jaren gingen stemmen op tegen de stijl van Forsythe, hoewel die het Ballett Frankfurt naar voren heeft geschoven op het internationale toneel. Zo werd voor de tweede keer op rij zijn gezelschap uitgeroepen tot ballet van het jaar door recensenten van het blad 'Ballet international'.

Volgens de Duitse krant Berliner Zeitung heeft de choreograaf in mei een brief gekregen van de schepen van cultuur van Frankfurt waarin die verlenging van Forsythes contract ter discussie stelde. De lokale politici zijn ervan overtuigd dat veranderingen nodig zijn. De christen-democraten eisen een klassiek ballet in de stijl van de Notenkraker, terwijl de sociaal-democraten praten over ,,behoefte aan bevrijding'', zo schreef de centrumlinkse krant.

De in 1949 in New York geboren Forsythe bracht als danser en choreograaf het grootste deel van zijn carrière door in Europa. In 1973 kwam hij als danser bij het ballet van Stuttgart, waarvoor hij later zijn eerste choreografie maakte, met name Urlicht op muziek van Gustav Mahler.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud