Advertentie

'Chicago' in Antwerpen en Gent: Moord als showbusiness

(tijd) - De Londense West End-musical 'Chicago' is vanaf woensdag te zien in de Antwerpse Stadsschouwburg en later in de Gentse Capitole. Het is een musical vol intriges over moord en hebzucht, die het juridische systeem en de macht van de media aan de kaak stelt in de vorm van een glamoureuze show.

'Chicago' is opgebouwd rond drie centrale figuren. Roxie Hart is een danseres in een nachtclub, die haar minnaar vermoordt. Billy Flynn is de geslepen advocaat die Roxie beroemd maakt. Velma Kelly is jaloers op de media-aandacht die nu naar Roxy gaat. Zij zit in de gevangenis wegens de moord op haar man. Het verhaal is gebaseerd op twee in 1924 echt gebeurde moorden uit Chicago, die de voorpagina haalden van de Chicago Tribune. De advocaat van een van de meisjes gebruikte de mediawaanzin rond de moorden in zijn voordeel en wakkerde de heisa mee aan. Moord werd zo een vorm van showbusiness en entertainment.

In 1926 speelde een komedie, gebaseerd op deze moorden in Broadway, twee jaar later werd er een film over gemaakt. In 1975 creëerde de regisseur en choreograaf Bob Fosse de musical 'Chicago', samen met John Kander en Fred Ebb. Hij maakte er een passioneel verhaal van waarin moord, overspel, verraad, hebzucht, corruptie, geweld en uitbuiting hoogtij vieren. De met een Oscar bekroonde film 'Chicago' (2003), met onder meer Catherine Zeta Jones, Renee Zellweger en Richard Gere, is gebaseerd op die originele musicalversie.

De musical was al in 16 landen te zien en komt nu naar België. 'Het is een show met veel glamour', zegt Amra Faye Wright, die de rol van Velma voor haar rekening neemt. 'Verwacht je dus maar aan een heel aparte sfeer, veel minder soft dan bijvoorbeeld 'The Sound of Music'.'

Het showelement primeert bij 'Chicago'. Er is geen echt decor, maar er wordt gezongen en gedanst tegen de achtergrond van een enorme box met live-muzikanten die een soort jury vormen. Er zijn ook geen veranderingen van kostuums of van setting. Wek is het een heel glamoureuze, sexy show.

'De plot is ook heel vandaag relevant', meent Wright. 'Onder de oppervlakkige laag van wervelende show, zang en dans zit een scherpe satire over justitie. Twee mensen die iets vreselijks gedaan hebben, gebruiken de publieke opinie en proberen die aan hun kant te krijgen om niet opgehangen te worden. Dat wordt gebracht in de vorm van komedie en spektakel. Er zijn ook heel sterke vrouwenrollen: de vrouwen schieten de mannen zonder veel schuldgevoelens neer als iets hen niet aanstaat.'

Wright wijst ook op het allround karakter van de show: 'De musical is zowel dramatisch als komisch. Er zijn fantastische muzikanten die jazzy melodieën brengen, zoals de bekende ouverture 'All that Jazz'. Ook de choreografieën zijn verbluffend en er is een sterke cast, met mensen die er fantastisch uitzien en gekleed zijn in zwarte sexy pakjes.' Dat laatste moet beklemtonen hoe seksuele uitstraling gebruikt wordt om te manipuleren: uiterlijk en schijn zijn belangrijker dan inhoud.

SaV

Chicago, The Musical, van 5 november tot 7 december in de Stadsschouwburg in Antwerpen, van 17 februari tot 7 maart 2004 in de Capitole in Gent. Voorverkoop via Sherpa: 0900-00991, www.sherpa.be .

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud