Festival van Avignon geannuleerd

(belga) - Het belangrijkste en meeste prestigieuze zomerfestival van Frankrijk, het Festival van Avignon, is donderdag geannuleerd wegens de staking van de artiesten en technici. Zij protesteren tegen de plannen van de regering om hun werkloosheidsvergoeding in te krimpen.

De annulering volgt op het falen van de onderhandelingen tussen de vertegenwoordigers van de stakers en leden van de werknemersvereniging Medef, die het nieuwe akkoord over de werkloosheidsuitkeringen mee ondertekende. Directeur Bernard Faivre d'Arcier liet in een interview met de Parijse krant Le Monde weten dat het drie weken durende evenement niet doorgaat. Hij lichtte ook het personeel in.

"Ik heb altijd gezegd dat het festival enkel kon doorgaan als drie voorwaarden waren ingevuld: aan de relatie met het publiek mag geen afbreuk worden gedaan, de producties moeten volgens de wensen van de uitvoerders voorgesteld worden en de veiligheid mag niet in het gedrang komen", zei Faivre d'Arcier.

De Franse minister van Cultuur, Jean-Jacques Aillagan, bood in een laatste poging om de festivals toch te laten doorgaan aan om de striktere werkloosheidsregeling uit te stellen tot begin 2004. De vakbonden verwierpen dat voorstel.

Het is de eerste keer sinds de allereerste editie van het theaterfestival in 1947 dat het geannuleerd wordt. Donderdagmorgen werd ook al het internationaal operafestival van Aix-en-Provence stopgezet. Eerder vielen de festivals van Montpellier en Marseille in het water.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud