"Koterbus" van Villanella rijdt niet uit in Antwerpen

(belga) - De 'Koterbus' wordt geschrapt uit het programma van 'Hotel Idéal'. Theatergroep Villanella heeft geen zin om een juridisch steekspel uit te vechten met de twee Nederlandse theatermakers die de Antwerpse producent beschuldigen van plagiaat.

"Hoewel we stevig in onze schoenen staan, hebben we geen zin om er een juridisch drama van te maken of om het hele project in gevaar te brengen", zei Marc Verstappen, artistiek leider van Villanella.

De bus was een onderdeel van het kunst- en buurtproject 'Hotel Idéal', dat deze zomer in de Antwerpse driehoek Dambruggestraat - Offerandestraat - Lange Beeldenkensstraat loopt. "Met dit project wilden we een buurt tonen die door iedereen als problematisch wordt bestempeld, maar waar toch heel veel vitaliteit heerst. Het was de bedoeling om de buurt tien dagen lang door middel van artistieke creaties en feestelijkheden op een andere manier onder de aandacht te brengen", aldus de artistiek leider.

Villanella wil de andere twintig projecten niet op de helling zetten voor de 'Koterbus'. "Het volledige project is voor ons belangrijker dan een juridisch steekspel", besloot Verstappen.

Donderdagnamiddag hadden twee Nederlandse theatermakers, die de Antwerpse producent beschuldigen van plagiaat, zich aan de 'Koterbus' vastgekluisterd. Volgens Villanella draait het geschil om de interpretatie van het begrip "co-auteursschap".

De 'Koterbus' is een bus met spiegels die door de stad rijdt. Door de spiegels zien de inzittenden de stad ondersteboven. Met dit kunstproject wil de Antwerpse theatergroep de mensen hun wijk en stad laten zien zoals ze deze nog nooit zagen. Het concept werd gebruikt tijdens Brugge 2002 Culturele Hoofdstad van Europa en kende een formidabel succes, aldus Leen Laconte, zakelijk leider van Villanella. Vanaf de eerste dag was de bus in Brugge volgeboekt voor alle tien voorstellingen.

Donderdag zou de bus voor de eerste keer in Antwerpen uitrijden in het kader van het project 'Hotel Idéal'. Maar omdat de Nederlanders Dries Verhoeven en Roos Van Geffen zich vastgebonden hadden aan de bus, die in de Offerandestraat staat, kon het project niet van start gaan, zei Laconte.

Gezien het project in Brugge een succes was, wilde Villanella het ook gebruiken voor het Antwerpse project 'Hotel Idéal'. "We hadden de twee Nederlandse kunstenaars op de hoogte gebracht en alles klaar gemaakt om dat juridisch in orde te brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud