Mohamed Sifaoui / Het web rond Bin Laden. Het dubieuze spel van Amerika.

(tijd) - Voor 11 september had Al Qaeda een bovenstructuur, 15.000 leden, 15 trainingskampen en cellen in ongeveer 50 landen. Nu is er nauwelijks nog sprake van een centrale organisatie - zoals afgelopen week nog bevestigd werd door een internationaal onderzoeksinstituut - maar is de 'algehele mobilisatie' afgekondigd, wat een stap verder is dan een alledaagse jihad.

De ideologen zijn meer goeroes dan theologen geworden. Ze doordringen de islamitische massa's van het 'joods-christelijke gevaar', een complot tegen de islam vanwege joden en kruisvaarders. Daarom zijn aanslagen wettige zelfverdediging.

Deze bekende theorie wordt nog maar eens bevestigd in het boek van de Frans-Algerijnse journalist Sifaoui. Hij is geïnfiltreerd in een Franse cel van Al Qaeda, via een oude schoolvriend. Zo kon hij in opdracht van de Franse televisie een reis regelen naar Waziristan, het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, om op zoek te gaan naar Osama Bin Laden. Die zou zich volgens inlichtingen bevinden in het dorpje Miransah. Sifaoui is, uiteraard met lijfsgevaar, tot op tien kilometer genaderd, maar moest toen gedwongen door het Pakistaanse leger terugkeren.

Het hele boek baadt een beetje in de machosfeer. In het voetspoor van Bin Laden, dat is nogal wat anders dan in dat van Marco Polo. Toch staan er lezenswaardige wetenswaardigheden in, die vaak blijken te kloppen. Onder de belangrijkste vestigingslanden is ook België. De informatie die hierover verschaft wordt, is correct (Trabelsi, Maaroufi).

Volgens de schrijver verkeert Bin Laden in uitstekende gezondheid. Van zijn vermeende nierinsufficiëntie is niets te merken. Hij leeft en beweegt zich in het grensgebied ondergronds door tunnels in dubieuze hygiënische omstandigheden. Hij wordt beschermd door de Pasjtoen, een volk dat de gastvrijheid hoog in het vaandel draagt en daarom niet zwicht voor de uitleversom van 25 miljoen dollar die door de Amerikanen is uitgeloofd. Overigens zijn ook nog de Afghaanse Taliban, medestanders van Osama, in goede doen.

De VS, dat wisten we ook al maar het wordt hier nog eens bevestigd, hebben zelf de islamistische terroristen groot gemaakt. Om de bezetting van Afghanistan door de Sovjets tegen te gaan, zijn miljarden aan geld en wapens in verkeerde handen gekomen. Toen de Sovjets het land verlieten, keerden de strijders terug naar hun respectieve heimat en hebben daar het gedachtegoed van Osama uitgezaaid.

De Amerikanen zouden perfect weten waar de man zich bevindt, maar opdracht hebben gegeven - aan onder meer de Pakistanen - om hem (voorlopig) ongemoeid te laten. Als er wordt opgetreden wordt hij vermoedelijk geliquideerd, Washington heeft al genoeg zorgen aan zijn hoofd met de berechting van Saddam Hoessein. Het tijdstip van optreden zal vermoedelijk een voor de VS belangrijk moment zijn, de verkiezingen bijvoorbeeld. Bush' populariteit zou natuurlijk ongekende toppen bereiken. Sifaoui krijgt nog goed een week om zijn gelijk te halen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud