Theaterfestival Africalia uitgesteld wegens laattijdige visa

(belga) - Het Internationaal Afrikaans Theaterfestival in het kader van Africalia 2003 wordt uitgesteld. Ruim de helft van de aangekondigde theatergroepen heeft immers niet op tijd een visum voor ons land gekregen. Het theaterfestival zal naar alle waarschijnlijkheid in juni doorgaan.

Twaalf groepen uit verschillende Afrikaanse landen, zoals Senegal, Kameroen, Congo en Burkina Faso kwamen normaal op 18, 19 en 20 april in het cultureel centrum Botanique in Brussel tonen wat het hedendaags Afrikaans theater te bieden had. Er waren workshops, ontmoetingen, professionele uitwisselingen en uiteraard optredens gepland.

Maar een vijftal groepen, voornamelijk die uit Congo en één uit Senegal, hebben hun visum voor België niet tijdig in orde gekregen, zodat ze onmogelijk tegen volgend weekeinde in België kunnen zijn. De controles voor visa zijn fors verstrengd en de procedures duren langer dan verwacht, stelt Pieter Janssens van de organisatie. De perikelen rond Papa Wemba zullen wel niet vreemd zijn aan de strengere controles, vermoedt hij.

Het festival laten doorgaan met de helft van de aangekondigde groepen zag de organisatie niet zitten. Vandaar dat het theaterfestival uitgesteld wordt naar juni. Ook dan is de Botanique de plaats van afspraak.

Het uitstel betekent eveneens dat de tournee langs de centra in Bergen, Fleurus en Brussel (Espace Senghor) in het water valt. Er wordt nu met de plaatselijke organisatoren bekeken of er een oplossing kan gevonden worden.

Papa Wemba, de Belgische zanger van Congolese afkomst, zit in Frankrijk in de cel op verdenking van het binnensmokkelen van honderden mensen in Frankrijk. Hij zou zijn muziekgroep als denkmantel gebruikt hebben.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud