Corinne Maier / 'Liever lui. De kunst van het effectief nietsdoen op het werk'

(tijd) - Echt geestig is dit dunne boekje waar duidelijk hard aan gewerkt is. Bij satire zit de humor in het waarheidsgehalte. Alleen al het anarchistische idee om het bedrijfsleven te ondergraven door lijdzaam verzet, eigenlijk synoniem van lijdzame medewerking, is op zich hilarisch.

De genadeloze ontleding van het hedendaagse bedrijfsleven gebeurt doorgaans in een rechttoe rechtaan formulering die soms aan mei '68 herinnert. Neem nu het hekelen van de clichétaal in de moderne onderneming. De schrijfster sluit zich aan bij Michel Houellebecq, die er ook op afgeeft. 'Een poging tot preliminaire definitie van verschillende archetypische scenario's, ontwikkeld in een traject naar een objectief doel toe', zegt precies wat het inhoudt: niets. Deze wartaal is bedoeld om verantwoordelijkheid te ontlopen. Een groep toezichthouders 'wordt' ingesteld, een voorlichtingsprogramma 'wordt' uitgewerkt, de balans 'wordt' opgemaakt - die onpersoonlijke taal, die de nadruk legt op processen, schept de illusie dat mensen buiten schot blijven. 'Alleen het eindeloos wauwelende communistische regime is rijker geweest aan clichétaal dan het bedrijfsleven.'

Waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen? Omdat ze na zes, zeven uur 's avonds uit het zicht verdwenen zijn, op die strategische uren waarin de onderneming haar echte loonslaven telt. Dat zijn de mannen, zij werken door tot acht of negen uur 'om wat in te lopen'. Daarom zie je bij grote ondernemingen mensen tot laat in hun bureau zitten, waar ze privé-gesprekken voeren, wat op het internet surfen, gratis fotokopieën maken en de krant lezen. In die tijd hoeven ze in elk geval niet te werken.

Begin morgen, zegt Corinne Maier, met je sabotagewerk. Word maar rustig het kneusje, de afval, de onaangepaste zonderling. Wees zelf het zand in de motor. Kies bij de grootste ondernemingen de meest nutteloze banen: adviseur, expert, onderzoeker, analist. Die improductieve banen, vaak staffuncties, zijn onbelangrijk maar vallen ook buiten de druk van de hiërarchie. Kortom, kies voor het zijspoor. De goede raadgevingen zijn niet van de lucht en niet allemaal even raak. Toch zullen sommige lezers niet blij zijn en dat was blijkbaar ook de bedoeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud