Nelson Mandela / 'Amandla! Nelson Mandela in zijn eigen woorden'

- 2005, Amsterdam/Antwerpen, Contact, 288 blz., 19,90 euro, ISBN 90-254-2762-6

(tijd) Hij gaat naar de negentig en hij is de innemendste mens ter wereld. Daar is zo ongeveer die hele wereld het over eens, inclusief het Nobelprijscomité en de Verenigde Naties. Toch is hij geen watje. Madiba, zoals Nelsons troetelnaampje luidt, was een militante advocaat, een ondergrondse verzetsleider, een veroordeelde gevangene, de uiteindelijke vernietiger van de apartheid en de eerste president van zijn nieuwe land.

De bloemlezing uit zijn toespraken is niet alleen een huldeblijk, maar ook een leerzaam overzicht van zijn re- en evolutionaire standvastigheid. Vanaf zijn eerste optredens heeft Mandela gepleit voor een democratisch Zuid-Afrika. Aan het begin van de jaren vijftig was dat pleidooi nog duidelijk marxistisch getint. Hij nam toen woorden in de mond als: fascisme, Gestapo en Herrenvolk - doelend op de blanke machthebbers en met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen.

De toon is later veranderd, de inhoud bleef gelijk. 'Ik heb tegen blanke overheersing en tegen zwarte overheersing gevochten. Ik heb het ideaal gekoesterd van een democratische en vrije maatschappij, waarin alle mensen eendrachtig en met voor ieder gelijke kansen samenleven. Ik hoop dat ik voor dit ideaal mag leven en het zal bereiken. Maar indien nodig, is het een ideaal waarvoor ik bereid ben te sterven.' Zo betoogde Mandela al op zijn proces in 1964 en er is geen mens die hem veertig jaar later van inconsequentie kan beschuldigen. Zijn lange verdedigingsrede, die eigenlijk een aanklacht en een getuigenis was, is hier niet in haar geheel opgenomen maar is veelvuldig verspreid door de gewezen anti-apartheidsbeweging.

Nog altijd is het een raadsel hoe deze man, na 27 jaar eenzame en onrechtvaardige opsluiting, zo waaks, helder en verzoeningsgezind kon zijn. En nooit naast zijn schoenen gelopen. Het spellen van zijn toespraken zou door Unicef op alle scholen verplicht moeten worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud