Advertentie

M.I.A. / 'Arular'

XL Recordings/Beggars

Ze komt uit West-Londen, oorspronkelijk uit Sri Lanka. Ze noemt zich M.I.A., maar heet eigenlijk Maya Arulpragasam. Ze zingt en rapt zoals een ragga-zangeres bovenop een aanstekelijk zootje van exotische, maar vooral erg sexy beats en onstuimige elektronica, synths en blazers. En bovenal: ze beschikt over de militante guerilla-stootkracht van haar vader, een geëngageerde Tamil Tijger.

Soms is de toon iets te opdringerig, maar haar cut-and-pastemix van hiphop, bhangra, electro en punkrock zit zo barstensvol weerhaken en onweerstaanbare melodieën dat Missy Elliott zich aan de andere kant van de oceaan stilaan zorgen mag beginnen maken. Maya creëert in tegenstelling tot die andere stijlen mixende nieuwlichter Dizzee Rascal een minder grimmig en dus veel toegankelijker geluid.

Klaargestoomd door een reeks producers (Richard X, Ross Orton van Fat Truckers en Steve Mackey van Pulp) is het niet zozeer het spervuur van, toegegeven, soms nogal nonsensicale teksten dat innoveert, maar het gemak waarmee deze afgestudeerde kunststudente (vergis je niet: niemand heeft dit maatje van Elastica-frontvrouw en Damon Albarn-ex Justine Frischmann van de straat moeten plukken) van het ene naar het andere genre overspringt. 'You could be a follower, but who's your leader / Break that circle, it could kill ya', klinkt het erg uitnodigend.

Als een tegengewicht voor de Britse rockgolf vol recyclagegeluiden kan dit bizarre, maar uiterst besmettelijke ratjetoe van grootstedelijk geweld en frustraties uit de derde wereld tellen. TPe

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud