Buzzcocks: 'Flat-Pack Philosophy'

Cooking Vinyl/Bertus

Howard Devoto en Pete Shelley richtten de Buzzcocks op in 1975, geïnspireerd door de Sex Pistols. Aangepord door een energieke ritmesectie leverden hun staccato voordracht en hun simpele, maar treffende riffs en songs hun een plaats in de punk-annalen op. Uit die eerste line-up overleven dertig jaar later enkel Shelley en gitarist Steve Diggle. Maar de riff waarmee de titelsong uit de boxen spat, laat er geen twijfel over bestaan: de leeftijd heeft geen vat op deze oude punkers, die ondanks lange hiaten zonder nieuw werk nooit gesplit zijn.

Ze hebben het nog steeds over de eenvoudige dingen des levens, die hen raken, problemen opleveren en frustreren. Vrouwen, relaties en de maatschappij. 'Credit' is zo een ludieke, maar daarom niet minder gemeende aanval op het allesoverheersende kapitalisme. Meer zelfs, de band klinkt meer geëngageerd dan ooit. Natuurlijk is 'Flat-Pack Philosophy' niet vernieuwend, maar de 'cocks hebben op zijn minst evenveel recht een nieuwe plaat uit te brengen dan de bandjes die hun punkgeluid recupereren.

Eigenlijk speelt 'Flat-Pack Philosophy' met 14 snelle, hapklare songs in 36 minuten handig in op twee stromingen: ze geven de Amerikaanse punkpoprevival uit de jaren negentig (met Pennywise op kop) lik op stuk, maar knipogen ook naar de huidige postpunkhype (van bijvoorbeeld Kaiser Chiefs).

TPe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud