Code 46

Met Tim Robbins, Samantha Morton, Om Puri, Emil Marwa, Nina Fog, Bruno lastra, Christopher Simpson, Jeanne Balibar, David Fahm

(tijd) Overbevolking wordt een van de thema's van de toekomst, maar de vraag is of het leven en de liefde zich zomaar aan regels en wetten laat onderwerpen. Op die basis bouwde de Britse cineast Michael Winterbottom zijn romantisch-poëtisch-filosofische SF-verhaal 'Code 46'. In de niet zo verre toekomst is de wereld opgedeeld in gecontroleerde en vrije gebieden. De gecontroleerde zones hebben alle comfort te bieden waar een moderne mens naar hunkert, maar legt zijn bewoners en bezoekers strenge genetische eisen op. Om er binnen te mogen, heb je een 'papel' nodig, een soort DNA-paspoort dat je persoonlijke genenconstellatie in kaart brengt. Het probleem is namelijk dat de wereld al zoveel klonen en proefbuisbaby's bevat, dat de kans op (onvrijwillige) incest te groot is geworden.

Tim Robbins speelt de inspecteur William, die naar Sjanghai reist om een onderzoek in te stellen naar vervalste 'papels'. Tijdens die trip wordt hij hopeloos verliefd op Maria, een van de vrouwen die in de papellaboratoria werkt en dus automatisch een verdachte is. William is bovendien besmet met een virus dat hem in staat stelt emoties en gedachten te lezen van de mensen met wie hij praat, wat hem meer informatie oplevert dan iedereen denkt. De toekomstige wereld die Winterbottom schetst is op zijn minst geloofwaardig: hightech stadsnaties in een dorre omgeving vol mensen die niet alleen van allerlei etnische origine zijn, maar ook nog eens een taal spreken die Engels, Frans, Spaans en Mandarijns door elkaar mengt.

'Code 46' speelt de hele film door met ideeën als voorbestemdheid en vrije wil, in hoeverre die een rol spelen als er liefde in het spel is en hoe boeiend het leven nog is als zelfs de intiemste zaken aan legale banden worden gelegd. Winterbottom presenteert geen alledaagse onderwerpen en haast zich niet de kijker te hulp te schieten met een beetje uitleg. 'Code 46' is een film die je eerder intuïtief moet aanvoelen dan begrijpen en hangt dus per definitie af van je eigen bereidwilligheid en stemming. Zelf waren we half geïntrigeerd, half geïrriteerd, maar het is best mogelijk dat u helemaal naar één van beide kanten overslaat.

RN

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud