The Incredibles

Met de stem van Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Jason Lee (originele versie) en Wim Opbrouck, Ann Reymen, Ronny Mosuse, Tom Van Dyck, Roos Van Acker (Vlaamse versie)

(tijd) Knuffelbare helden ondernemen een queeste uit vriendschap en liefde en ontmoeten onderweg een hoop hilarische figuren. Na een reeks succesfilms was dat zo'n beetje de formule die zich begon uit te tekenen ten huize Pixar. Waarom zou de animatiestudio daar ook aan raken, want zowel de twee 'Toy Story'-episodes, 'A Bug's Life', 'Monsters Inc.' als (a fortiori) 'Finding Nemo' hadden op die manier massa's kassa's gekraakt. Dat Pixar het met 'The Incredibles' over een andere boeg wil gooien, verdient dan ook alle lof. Al moet je die andere boeg nu ook weer niet zo radicaal zien als het klinkt. Uiteindelijk gaat het weer over een groep knuffelbare helden die een queeste ondernemen uit vriendschap en liefde en ook nu weer is die tocht rijkelijk voorzien van humor en grollen.

Het grote verschil zit hem in de toon. Waar 'Nemo' en zijn voorgangers het zielenheil van de allerkleinste kijkertjes in gedachten hadden, mikt 'The Incredibles' op een (iets) ouder publiek, jongens, meisjes, mama's en papa's die al een klein beetje levenservaring hebben en niet meer zo makkelijk van hun stuk worden gebracht.

Ooit was Bob Parr Mr. Incredible, een superheld die keer op keer de wereld uit de klauwen van één of andere megalomane schurk wist te redden en daarvoor op handen werd gedragen. Hij leerde toen Elastigirl kennen en begon samen met haar een gezinnetje. Maar de mentaliteit sloeg om en superhelden werden verplicht hun krachten op te bergen en een modaal bestaan te leiden.

'De wereld blijft maar nieuwe manieren uitvinden om middelmatigheid te vieren', zucht Mr. Incredible op een bepaald moment, en je weet dat de regisseur-scenarist Brad Bird het meent. Bird zag vijf jaar geleden hoe Warner Bros. het uit gebrek aan vertrouwen vertikte promotie te voeren voor zijn animatiepareltje 'The Iron Giant', waardoor de film een flop werd. De carte blanche die hij van Pixar kreeg, heeft hij gebruikt om zijn frustratie van zich af te schrijven.

Pixar pakt wel vaker een volwassen thematiek aan, maar Bird durft het voor het eerst ook aan dialogen te schrijven die een jonger publiek compleet over het hoofd zullen schieten. De relatie van Mr. Incredible met zijn baas, de huwelijksproblemen, het zijn dingen die je doorgaans niet in Disney-animatie terugvindt. Het aanhoudende succes van 'The Simpsons' - waaraan Brad Bird overigens jaren heeft gewerkt als creatieve raadgever - wijst er echter op dat Pixar geen gigantische risico's loopt door de kleuterschool even te verlaten. Stelt u zich een lange, niet al te scherpe episode van 'The Simpsons' voor met een serieuze scheut 'Mission: Impossible' en James Bond in de mix en u heeft een goed idee van wat 'The Incredibles' te bieden hebben. Veel plezier ermee.

RN

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud