48 tips voor de zomer van de culturele wederopstanding

©rv

De bioscopen gaan weer open, festivals kondigen hun programma aan en we mogen weer naar het buitenland voor tentoonstellingen. Keuzestress? Niet nodig. Volg gewoon onze gids.

Podiumkunsten

Summer Nights Fever

Met Hooverphonic, Wim Mertens, Meskerem Mees, Ruben Block en Het Zesde Metaal heeft dit jonge festival in Lessines, net onder Geraardsbergen, niet de origineelste affiche. Maar misschien wel de mooiste locatie. De Summer Nights vinden in juni plaats op de binnenkoer van Hôpital Notre-Dame à la Rose, een 16de-eeuws ziekenhuis dat in een erkenningsprocedure door UNESCO zit. In juli wordt het podium letterlijk op de tegenoverliggende Dender geïnstalleerd.

Van 5 juni tot 29 augustus, ticketmaster.be

Tosca

De Munt in Brussel sluit het seizoen in schoonheid af met ‘Tosca’ van Giacomo Puccini. De regie is in handen van de Spanjaard Rafael R. Villalobos. Het verhaal speelt zich af in Rome in juni 1800. De zangeres Floria Tosca is verliefd op een schilder, die ter dood wordt veroordeeld. De plaatselijke politiechef wil wel iets regelen als Tosca seks heeft met hem. De regisseur focust op de politieke, morele en religieuze druk die het Vaticaan uitoefende op de personages in ‘Tosca’. Een van zijn inspiratiebronnen is ‘Salò o le 120 giornate di Sodoma’, de controversiële film van Pier Paolo Pasolini. De Munt waarschuwde voor schokkende beelden op het podium.

Van 11 juni tot 2 juli, demunt.be

©filip van roe

Fall

Opera Ballet Vlaanderen opent de zaal in Antwerpen met de herneming van ‘Fall’ uit 2015. De eerste choreografie die Sidi Larbi Cherkaoui voor het gezelschap creëerde, wordt gedanst op drie composities van de Est Arvo Pärt. ‘De muziek is afwisselend weemoedig en uitbundig met prachtige solostukken voor viool en piano. Perfect geknipt voor een choreograaf om er rijke en afwisselende dans van te maken’, schreven we in 2015.

Van 9 tot 11 juni, operaballet.be

Summer Palace Concerts

Het kunstencentrum Bozar hervat de muziekprogrammatie met negen openluchtconcerten op het binnenhof van het Coudenbergpaleis in Brussel. Tijdens het openingsconcert zet Claire Chevallier Erik Satie voor het voetlicht. De pianobouwer Maene leent een parallelsnarige piano uit aan de organisatie. De Straight Strung Grand Piano, die in opdracht van de pianist Daniel Barenboim werd gebouwd, combineert de klankrijkdom van een historische piano met het volume en de helderheid van de betere moderne vleugels.

Van 12 tot 20 juni, bozar.be

Zomer van Antwerpen

Het stadsfestival Zomer van Antwerpen begint dit jaar op 17 juni en loopt tot 5 september. Het programma wordt volgende week bekendgemaakt. Het wordt opnieuw een mix van muziek, circus, theater en animatie voor het hele gezin. Ook de gesmaakte concerten in het Openluchttheater Rivierenhof vinden weer plaats.

Werchter Parklife

De kleine broer van Rock Werchter, in een openluchtarena op hetzelfde festivalterrein met plek voor 2.500 bezoekers. 18 concertdagen, van donderdag tot zondag, met middag- en avondshows van Belgische artiesten en af en toe een verloren gelopen Nederlander. Het aanbod gaat breed: van Bart Peeters tot Millionaire.

Van 1 tot 31 juli, rockwerchter.be

Dansand!

De dansbiënnale ontvangt meer dan 150 artiesten op negen locaties in Oostende. Toeschouwers kunnen in de openlucht gaan kijken naar ‘Dances of Death’ van Michiel Vandevelde. In ‘Another Sacre’ bewegen twaalf dansers op een heel eigen manier door ‘Le sacre du printemps’ van Stravinsky. En Lisbeth Gruwez en Bérengère Bodin laten zien hoe corona een voedingsbodem was voor hun creaties. Het festivalcentrum van Dansand! bevindt zich aan het vorig jaar gesloten openluchtzwembad.

Van 2 tot 4 juli, kaap.be

Festival van Avignon

De affiche van het grootste theaterfestival van Europa is vrijwel een kopie van die van vorig jaar. Ons land is goed vertegenwoordigd. NTGent gaat in première met ‘Histoire(s) du Théatre III’. Andere Belgen van dienst zijn het theatercollectief FC Bergman (‘The sheep song’), de choreografen Jan Martens (‘Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones’) en Koen Augustijnen (‘Lamenta’), en de Franstalige theatermaker Fabrice Murgia (‘La dernière nuit du monde’).

Van 5 tot 25 juli, festival-avignon.com

Stuff.

Gent Jazz

De internationale editie - hopelijk eindelijk met Sting - is een jaar uitgesteld. Op deze versie zijn Jef Neve en STUFF. van de partij. De organisatie heeft ook enkele buitenlandse namen beloofd. Heeft al toegezegd: het Cubaanse duo Gonzalo Rubalcaba en Aymée Nuviola. Rubalcaba werd in de jaren 80 ontdekt door Dizzy Gillespie, die meteen een pianovirtuoos in hem zag.

Van 8 tot 18 juli, gentjazz.be

Theater aan Zee

Theater aan Zee duurt dit jaar geen tien maar zeventien dagen. Het bundelt 200 podiumprojecten, vooral op openluchtlocaties. Gastcurator en VUB-rector Caroline Pauwels bouwde het programma rond de thema’s verwondering, amor mundi, zorgeloosheid en verbondenheid. De Brusselse haalt de band tussen de hoofdstad en Oostende strakker aan. Het hoogtepunt in het programma is Rosas. Het Brusselse dansgezelschap brengt op het oude Westerstaketsel ‘Violin Phase’, een stuk uit 1981 op muziek van Steve Reich. Voor het eerst geeft Anne Teresa De Keersmaeker die solo door aan een andere danseres. Het theatergezelschap KVS, ook uit Brussel, speelt ‘L’Homme de la Mancha’, ’Op een bankje, op een dag’ en de dansproductie ‘Piano Works Debussy’ met Lisbeth Gruwez en de pianiste Claire Chevallier. In het Thermae Palace kan het publiek terecht voor een ontbijt of ‘high noon tea’.

Van 23 juli tot 8 augustus, theateraanzee.be

Ars in Cathedrali

De Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel is vanaf 13 juli iedere dinsdag de thuishaven van het orgelfestival Ars in Cathedrali. Een reeks binnen- en buitenlandse organisten, onder wie Bernard Foccroulle, spelen werken van de 14de tot de 21ste eeuw.

Van 13 juli tot 31 augustus, cathedralisbruxellensis.be

Lokerse Feesten

In Lokeren wrijven ze zich in de handen. De 46ste editie van de tiendaagse vindt plaats nadat de maximumcapaciteit voor outdoorevents is opgetrokken tot 5.000 toeschouwers - als de coronacijfers het toelaten. Het wellicht Belgische programma wordt volgende week onthuld.

Van 30 juli tot 8 augustus, lokersefeesten.be

Dranouter Zomersessies XL

De organisatoren plaatsen een ruime en goed geventileerde tent op hun terrein. Elke festivaldag treden vijf artiesten op. In de line-up onder anderen Naima Joris, Gabriel Rios, Eefje De Visser, Hooverphonic, Flip Kowlier, Bart Peeters, Brihang en Het Zesde Metaal.

Van 5 tot 8 augustus, dranouter.be

MA Festival

Het Brugse MA Festival, kort voor Musica Antiqua Festival, heeft dit keer als thema ‘body and mind’. Muziek uit de renaissance en de barok staat centraal, maar elk jaar worden linken gelegd met vandaag. De concerten gaan door in het Concertgebouw, het belfort en de pastorietuin van Lissewege, en worden afgewisseld met lezingen.

Van 6 tot 14 augustus, mafestival.be

©rv

Jazz Middelheim

Enkele grote internationale namen kleuren de affiche van het Antwerpse festival. Op de tweede dag staan met John Zorn, Laurie Anderson en Bill Laswell drie iconen uitzonderlijk samen op het podium in Park Den Brandt. Op de slotavond is het woord aan Avishai Cohen. Op zijn laatste album verenigde de Israëlische bassist en componist zijn trio met een symfonisch orkest.

Van 13 tot 16 augustus, jazzmiddelheim.be

Pukkelpop

Organisator Chokri Mahassine mikt op een volwaardige editie, met 60.000 toeschouwers en zonder afstandsregels. Vanaf 13 augustus mogen outdoorevents in principe meer dan 5.000 bezoekers toelaten. Volgende week geeft Pukkelpop meer details, zowel over het programma als de veiligheidsomstandigheden. Het zou een Europese affiche worden.

Van 19 tot 22 augustus, pukkelpop.be

Laus Polyphoniae

Laus Polyphoniae draait dit jaar om de componist Josquin des Prez, die exact 500 jaar geleden overleed. Hij liet een frisse wind waaien door de Franco-Vlaamse polyfonie. Toen al hing een magisch aura rond zijn persoon en muziek. Maar naarmate zijn roem groeide, nam ook het aantal composities toe die ten onrechte aan hem zijn toegeschreven. Het Antwerpse festival wisselt documentaires en liveconcerten rond des Prez af.

20-29 augustus, amuz.be

Horst

Het muziek- en architectuurfestival haalt 70 artiesten naar Asiat in Vilvoorde, een voormalige militaire site met twee iconische koeltorens als baken. De opvallendste naam van het muziekprogramma is Jeff Mills. De 57-jarige Amerikaanse dj speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de elektronische muziek.

10 tot 12 september, horstartsandmusic.com

Deze zomer in de bioscoop

Nomadland

De winnaar van de jongste Oscaruitreiking is online beschikbaar, maar haalt nu ook de zalen. En daar hoort dit gevoelige verhaal over een vrouw (Frances McDormand) die haar uitzichtloze leven achterlaat om met een bestelwagen door Amerika te trekken thuis. Dat de film van Chloé Zhao de uitbuiting van zwervende mensen door bedrijven als Amazon vlotjes onder het tapijt veegt, neem je er maar bij.

9 juni

Nomadland.

Drunk

De Deense cineast Thomas Vinterberg brengt een ode aan het leven met deze provocerende tragikomedie over vier bevriende leraars die beseffen dat hun leven op een dood spoor zit. Tot ze de theorie van een Noorse wetenschapper testen dat de mens zich veel beter zou voelen met een constante dosis alcohol in het bloed. Energiek, geestig en ijzersterk geacteerd.

9 juni

Drunk. ©Henrik Ohsten

The Father

Een oude man (Anthony Hopkins, die een Oscar kreeg voor zijn vertolking) loopt steeds meer verloren in zijn appartement en in zijn hoofd, tot wanhoop van zijn dochter. De Franse dramaturg Florian Zeller vertaalt zijn eigen toneelstuk (‘Le père’) naar het witte doek en komt tot een indringende, fijnzinnige studie van de verscheurende effecten van dementie.

16 juni

Promising Young Woman

Een nijdig satirisch drama van Emerald Fennell, die Camilla Parker Bowles vertolkte in de hitserie ‘The Crown’. De wrede gevolgen van de verkrachting van haar beste vriendin wegen zwaar op Cassandra (Carey Mulligan). Ze bedenkt een plan om het alle mannen betaald te zetten, maar leert dan iemand kennen met wie het wonderwel lijkt te klikken.

23 juni

Falling

Acteur en duivel-doet-al Viggo Mortensen waagt zich aan zijn eerste langspeelfilm en laat zich inspireren door zijn eigen familie. Centraal staat de moeizame relatie tussen een zachtaardige man (gespeeld door Mortensen) en zijn onuitstaanbare en aartsconservatieve vader (Lance Henriksen). Een verhaal over herinnering en communicatie.

14 juli

The Man Who Sold His Skin. ©rv

Old

M. Night Shyamalan, bekend van ‘The Sixth Sense’, bouwt verder aan zijn suspenscarrière met een conceptuele thriller. Tijdens hun vakantie ontdekt een handvol toeristen een afgezonderde tropische baai. De ideale plek om in alle rust een paar uur te genieten, tot blijkt dat hun lichaam daar razendsnel begint te verouderen. Naar de strip ‘Château de sable’ van Frederik Peeters en Pierre Oscar Lévy.

21 juli

The Man Who Sold His Skin

Tunesische fabel over een Syrische vluchteling die naar België wil om zijn geliefde terug te vinden. De enige manier waarop hij de Europese Unie binnen kan, is als een cynische kunstenaar (rol van Koen De Bouw) een groot Schengenvisum op zijn rug tatoeëert en hem tentoonstelt. Op dat moment wordt hij een kunstwerk, en voor objecten gelden soepeler regels dan voor mensen.

4 augustus

Wim Delvoye

De prent uit de film is geïnspireerd op de tatoeage die kunstenaar Wim Delvoye (56) in 2006 aanbracht op de rug van de Zwitser Tim Steiner en die hij later verkocht als levend kunstwerk. Als Steiner sterft, krijgt de verzamelaar de huid. Lees meer.

The Green Knight

De Amerikaanse regisseur David Lowery (‘Ain’t Them Bodies Saints’) laat zijn verbeelding waaien over de Arthuriaanse mythologie en de roman ‘Sir Gawain and the Green Knight’ in het bijzonder. In dit fantastische avontuur speelt Dev Patel een trotse en trouwe ridder die op een queeste vertrekt om het op te nemen tegen de vermaarde en boomachtige Groene Ridder.

4 augustus

Respect

Nadat ze een song van Dolly Parton in een verhaal heeft gegoten, buigt regisseur Liesl Tommy zich over het leven en werk van Aretha Franklin. De film gaat over het eerste deel van haar carrière, van toen ze als kind in het koor van haar vader zong tot haar internationale doorbraak als de Queen of Soul. Hoofdactrice Jennifer Hudson zong in 2018 ‘Amazing Grace’ op Franklins begrafenis.

11 augustus

Reminiscence

Dramatische sciencefictionthriller over een man (Hugh Jackman) die over de technologie beschikt om mensen een herinnering te laten herbeleven. Hij komt in een lastig parket wanneer hij ontdekt dat zijn geliefde misschien een gewelddadig verleden heeft. Regisseur Lisa Joy, die samen met haar man Jonathan Nolan ook de serie ‘Westworld’ maakt, graaft diep in het menselijke brein.

18 augustus

Candyman

Dankzij ‘Get Out’ en ‘Us’ mag Jordan Peele zich het boegbeeld van de intelligente huiver noemen. Hij is dus de ideale persoon om een update van ‘Candyman’ te produceren, met Nia DaCosta als regisseur. De hoofdpersonages, een Afro-Amerikaans koppel, verhuizen naar een opgewaardeerde wijk en worden er geconfronteerd met een bloederige legende.

25 augustus

The Assistant

Het verhaal van Harvey Weinstein is welbekend. Het machtsspel van de ex-filmproducer, die 23 jaar cel kreeg voor seksueel geweld, kon jaren aan de gang blijven omdat iedereen er de ogen voor sloot. Het drama ‘The Assistant’ toont met een minimum aan details hoe pervers en geniepig dat in zijn werk gaat. We zien een dag uit het leven van Jane, een jonge secretaresse in een filmproductiebedrijf. Dat haar baas (die altijd buiten beeld blijft) een manipulatieve bullebak is, kan ze nog slikken. Maar ze krijgt het steeds moeilijker met hoe hij omgaat met jonge actrices.

25 augustus

Expo

Slavernij

Met de langverwachte tentoonstelling ‘Slavernij’ in het Rijksmuseum in Amsterdam probeert Nederland in het reine te komen met zijn koloniaal verleden. In de expo vertellen tien mensen - slaven of slavenhouders - hoe hun leven in Azië, Afrika of Zuid-Amerika eruitzag. De verhalen worden omkaderd met een hele reeks documenten en archiefmateriaal van internationale musea. Die zetten de slavernij in historisch perspectief.

Tot 29 augustus, rijksmuseum.nl

Kasper Bosmans en David Claerbout

De Pont in Tilburg heropent met zes expo’s, onder andere van de Belgische kunstenaars Kasper Bosmans en David Claerbout. Bosmans ontwierp speciaal voor de centrale ruimte en de wolhokken van het museum het project ‘Wolf Corridor’. De installatie bestaat uit zandsculpturen, beelden, muurschilderingen, bronsreliëfs en schilderijen. De titel verwijst naar zijn belangstelling voor grensgebieden.

Van Claerbout is een reeks films te zien. Eén video-installatie gaat in Tilburg in wereldpremiere: ‘Aircraft (FAL)’. Ze gaat over een vliegtuig dat nog in de steigers staat.

Tot 5 september, depont.nl

Bruce Nauman

De Amerikaanse artiest Bruce Nauman onderzoekt voortdurend de definities van een kunstwerk, en dat uit zich in een heel gevarieerd oeuvre. Een retrospectieve in het Stedelijk Museum Amsterdam, die meer dan 50 jaar overspant, legt de nadruk op zijn veelzijdigheid. Nauman is het bekendst van zijn neoninstallaties, maar is ook in de weer met sculpturen, films, videowerken, geluidsopnames, tekst en werken op papier.

Tot 24 oktober, stedelijk.nl

©Tim Van de Velde

Berlinde De Bruyckere

Na maanden uitstel is ‘Engelenkeel’ van Berlinde De Bruyckere eindelijk te bezoeken in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De expo focust op werk na 2014, met een mix van oude en nieuwe stukken. Centraal staan engelenbeelden die verwijzen naar de pandemie.

Tot 26 september, bonnefanten.nl

Anne Teresa De Keersmaeker

Op uitnodiging van het Louvre-Lens en de Opera van Rijsel maakte Anne Teresa De Keersmaeker een choreografie voor het museum. In de dansvoorstelling, een choreografisch antwoord op de collectie en de architectuur van Louvre-Lens, stelt De Keersmaeker een groep mensen voor, een gemeenschap, verenigd door het stappen, op weg naar iets dat onzeker is.

Tot 27 juni, louvrelens.fr

Louise Bourgeois. ©Jeremy Pollard

Vrouwen in abstractie

Met meer dan 500 werken van 106 kunstenaressen toont het Centre Pompidou in Parijs dat vrouwen een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de abstracte kunst. De expo ‘Elles font l’abstraction’ overspant de periode 1860-1980. Tot de bekendste namen horen Louise Bourgeois, Joan Mitchell en Helen Saunders.

Tot 23 augustus, centrepompidou.fr

Jeff Koons

De ene vindt het topkunst, de andere kitsch. Het Mucem in Marseille pakt deze zomer uit met een expo rond de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. De kern bestaat uit 19 bruiklenen uit de collectie van de verzamelaar en miljardair François Pinault. Koons is bekend van zijn readymades en opblaasbare sculpturen.

Tot 18 oktober, mucem.fr

Georgia O’Keeffe

Georgia O’Keeffe (1887-1986) is een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de 20ste eeuw. Haar werk scheurde langs de randen van figuratie en abstractie. Veel terugkerende thema’s zijn bloemen, rotsen, schelpen, dieren en beenderen. Ze schilderde die op zo’n manier dat ze nooit een fotografische herkenbaarheid hadden. Het Thyssen-Bornemisza-museum in Madrid stelt 80 schilderijen van O’Keeffe tentoon. De meeste zijn zelden in Europa getoond. De expo verhuist in september naar het Centre Pompidou in Parijs.

Tot 8 augustus, museothyssen.org

Joseph Beuys

Joseph Beuys (1921-1986) was een van de invloedrijkste conceptuele kunstenaars van de 20ste eeuw. Het K20-museum in het Duitse Düsseldorf, waar hij woonde en werkte, viert zijn 100ste geboortejaar met de expo ‘Iedere mens is een kunstenaar’. Dat was zijn motto, al was hij net iets meer kunstenaar dan de doorsnee mens. De tentoonstelling wil de filosofie van Beuys opnieuw onder de aandacht brengen.

Tot 15 augustus, kunstsammlung.de

Alice: Curiouser and Curiouser

Met meer dan 300 objecten, van haute- couturejurken van Vivianne Westwood tot illustraties van Salvador Dalí, bewijst deze expo ‘dat ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ van Lewis Carroll een van de invloedrijkste (kinder)verhalen aller tijden is.

De tentoonstelling in het Londense V&A-museum begint ‘one golden afternoon’ in een grote ruimte met tientallen foto’s van een bootje op een rivier in Oxford in 1862 - je hoort het rustige water door de speakers. Daar vertelde de wiskundeprofessor Carroll het verhaal van Alice voor het eerst aan de kinderen van een vriend.

De expositie leidt de bezoeker daarna met grote theatrale constructies en virtual reality ‘down the rabbit hole’. Op een speelse manier ontdek je de vele adaptaties en interpretaties die de onzinnige wereld van Alice geïnspireerd heeft. Niet alleen meerdere Disney-verfilmingen, maar ook dans- en theaterstukken, fotografie, en zelfs psychedelische interpretaties van Yayoi Kusama, Max Ernst en veel meer. Na bijna 160 jaar is Alice nog altijd relevant.

Tot 31 december, www.vam.ac.uk

Brecht Evens

De bekroonde striptekenaar Brecht Evens (35), die in Parijs woont, keert met ‘We kunnen eender waarheen’ terug naar zijn geboortestad. Zowel Het Stadsmus als Villa Verbeelding in Hasselt toont werk van hem, oud en nieuw. Evens staat bekend om zijn onconventionele waterverftechniek zonder omlijning en om zijn opvallend kleurenpalet. Hij speelt met geometrie en contrasten. Achter de schijnbaar speelse composities en verhalen schuilen diepere thema’s, zoals hoe je je in een massa toch eenzaam en kwetsbaar kunt voelen.

Van 12 juni tot 16 oktober, visithasselt.be, Hasselt

Femmy Otten

‘Rainbow Woman’ in de Warande in Turnhout is de eerste grote solotentoonstelling van Femmy Otten (40). De Nederlandse kunstenares incorpororeert de kunstgeschiedenis in haar werk, dat verschillende media omvat. Ze is het bekendst voor haar sculpturen, maar in Turnhout toont ze ook enkele grote muurschilderingen. Het thema van de expo is de identiteit van de vrouw en de kwetsbaarheid die het moederschap meebrengt.

Vanaf 22 juni, warande.be, Turnhout

Hyperrealism

Twee jaar geleden liep in het Luikse Musée de la Boverie het prachtige ‘Hyperrealism Sculpture. Ceci n’est pas un corps’. De hyperrealisten maken sculpturen die griezelig echt op mensen lijken. De tentoonstelling komt vanaf 25 juni naar Tour & Taxis in Brussel. In vergelijking met in Luik worden negen nieuwe werken getoond. Tour & Taxis presenteert de komende weken een gevarieerd programma om de versoepeling van de coronamaatregelen te vieren met veel muziek, pop-upbars en sportactiviteiten.

Van 25 juni, tour-taxis.com

AntwerpPhoto Festival

In het Loodswezengebouw aan de Scheldekaai in Antwerpen vindt de tweede editie van het internationale AntwerpPhoto Festival plaats. Zes expo’s belichten de stand van zaken in de fotografie. De opvallendste wordt allicht die van Jimmy Kets. Hij maakte zijn eigen overzichtstentoonstelling en moffelde daarin ook nooit getoonde foto’s.

Van 26 juni tot 26 september, antwerpphoto.be, Antwerpen

©Pierre-Yves Jortay - Cité Miroir

De Giacometti’s

De Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti is wereldberoemd. Maar in de familie zaten ook andere, minder bekende kunstenaars. Zijn vader Giovanni, twee van zijn broers en een neef bedreven kunst en architectuur. De Fondation Maeght in Saint-Paul de Vence in Zuid-Frankrijk brengt voor het eerst de familie samen. Behalve kunstwerken worden films en veel documentatie over de familiebanden getoond.

Van 3 juli tot 14 november, fondation-maeght.com

Watou

Het is uitkijken naar de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou na het afhaken van Luc Moeyaert als curator. Het festival begint op 3 juli en is nu in handen van het trio Peter Verhelst, Chantal Pattyn en Benedicte Goesaert. Het opzet is niet veranderd: poëzie samenbrengen met kunst op meerdere locaties. De curatoren selecteerden 40 kunstenaars en 40 dichters. De focus ligt op creaties, verrassende samenwerkingen en werk dat nooit eerder in Vlaanderen te zien was.

Van 3 juli tot 5 september, kunstenfestivalwatou.be

Sophie Taeuber-Arp

De Zwitserse kunstenares Sophie Taeuber-Arp was een van de stille boegbeelden van het dadaïsme en het constructivisme. Haar werk stond lang in de schaduw van dat van haar echtgenoot Hans Arp. Tate Modern in Londen wil daar met een grote expo - met 250 werken - verandering in brengen. Het MoMa in New York herneemt ze in het najaar.

Van 15 juli tot 21 oktober, tate.org.uk

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud