Antwerpse Stadsfeestzaal ontvangt Banksy-expo

'The art of Banksy' was ook al te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam. ©ANP

De tentoonstelling 'The Art of Banksy' verhuist in januari van de Beurs van Berlage in Amsterdam naar de Stadsfeestzaal in Antwerpen. De mysterieuze streetartkunstenaar is niet bij de expo betrokken.

De humoristische en maatschappijkritische streetart van Banksy komt naar België. Banksy zelf blijft thuis. Hij is niet betrokken bij de tentoonstelling 'The Art of Banksy' die vanaf 14 januari te zien is in de Stadsfeestzaal in Antwerpen. De retrospectieve toont meer dan 80 originele werken en zeefdrukken met een beperkte oplage. Die zijn onder meer afkomstig uit de privécollectie van Steve Lazarides, de voormalige manager van Banksy.

Banksy is al actief sinds de vroege jaren negentig en is vooral bekend voor zijn streetart, die politiek-maatschappelijke thema's aankaart met satirische graffititekeningen op publieke plaatsen. Over de man achter de werken hangt een waas van geheimzinnigheid. Daar zal 'The Art of Banksy' geen verandering in brengen. Wel belooft Lazarides om naast topstukken van Banksy ook een aantal foto's te tonen die hij zelf nam tijdens hun samenwerking en die meer licht zouden werpen op de context waarin Banksy's werk tot stand komt.

Een muurschildering van Banksy in het vluchtelingenkamp van Calais. ©AFP

Lazarides ontmoette Banksy, van wie wordt beweerd dat zijn echte naam Robin Cunningham zou zijn, ruim twintig jaar geleden in Londen. 'Ik vond het geweldig hoe hij met zijn politiek geëngageerde en tegelijkertijd grappige en ontroerende werk de harten en hoofden van een groot publiek veroverde', vertelde de 46-jarige Brit in juni in de Telegraaf. 'Want het leuke van Banksy is dat hij door vrijwel iedereen wordt gewaardeerd: jong en oud, arm of rijk, deftige kunstliefhebbers, maar ook mensen die normaliter helemaal niks met kunst hebben.'

Geen toestemming

Vrienden zijn het niet meer. Ze spraken elkaar al jaren niet meer. 'Maar ik heb zijn toestemming niet nodig om deze show te maken. Ik doe dit omdat ik zijn werk zo goed en belangrijk vind dat zoveel mogelijk mensen het moeten zien', aldus Lazarides in hetzelfde interview.

Naast Lazarides lenen nog een veertigtal andere verzamelaars werken uit voor de expo in Antwerpen. Volgens de initiatiefnemers gaat het dan ook om een unieke kans om zo'n groot aantal werken van Banksy op één locatie bij elkaar te zien.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content