De comeback van LCD Soundsystem, met dank aan David Bowie

James Murphy, de zanger van LCD Soundsystem, roept de band zes jaar naar zijn ontbinding weer samen. ©Hollandse Hoogte / Alex Vanhee

De ‘Talking Heads’ van de 21ste eeuw zijn terug met nieuw materiaal. James Murphy heeft er goed aan gedaan zijn mythische band LCD Soundsystem opnieuw bijeen te roepen.

Wie er een decennium geleden bij was, mag een gat in de lucht springen. Zes jaar na het ‘allerlaatste concert’ van LCD Soundsystem verschijnt vandaag nieuw studiowerk van de New Yorkse groep. Dat is uitstekend nieuws. ‘American Dream’ moet niet onderdoen voor het opwindende titelloze debuut van LCD Soundsystem uit 2005.

Ter herinnering: LCD Soundsystem was het vehikel van muziekproducer James Murphy. Murphy, een hipster uit New York, was in het begin van deze eeuw een wegbereider voor muzikanten die de crossover maakten tussen dans- en rockmuziek. De Amerikaanse ‘muziekbroer’ van Stephen en David Dewaele van Soulwax speelde zelf in punkbandjes vooraleer hij als muziekproducer en dj aan de slag ging en zijn eigen platenlabel DFA oprichtte. Als dj kon Murphy het crowdpleasen niet laten - hij sprong liever in het publiek dan achter zijn draaitafels te blijven staan - en als producer wist hij het meestal beter dan de bandleden. Dus stichtte hij in 2003 zijn eigen band.

LCD Soundsystem

Wie? New Yorkse groep rond de producer en zanger James Murphy.

Maakte drie albums: LCD Soundsystem (2005), ‘Sound of Silver’ (2007), ‘This is Happening’ (2010).

Bekendste nummers: ‘Daft Punk Is Playing At My House’, ‘Losing My Edge’, ‘All My Friends’, ‘Drunk Girls’.

LCD Soundsystem klonk nieuw en okselfris. Dansbare elektro met een punkattitude, dat hadden we nog nooit echt gehoord. De eerste single ‘Daft Punk is Playing at my House’ was meteen raak. De groep ontgroeide de status van indiesnoepje en werd groter dan Murphy ooit had durven te dromen. In 2011, na drie albums, ontbond hij de band na een uitverkocht concert in de New Yorkse muziektempel Madison Square Garden.

Veel fans bleven verweesd achter. Twee jaar later dook hij plots op als coproducer van de plaat ‘Reflektor’ van Arcade Fire. Murphy injecteerde de stadionrocksound van Win Butler en co met een ferme scheut elektro. Murphy werkte ook mee aan David Bowies ‘uitzwaaialbum’ ‘Blackstar (2016). Het verhaal gaat dat het Bowie was die James Murphy overtuigde zijn oude groep opnieuw bijeen te roepen. Murphy zei daarover op de BBC-radio: ‘Ik heb veel met Bowie gesproken over een mogelijke doorstart van de band. Hij zei: ‘Maakt het je ongemakkelijk?’ Ik bevestigde, waarop hij zei: ‘Goed, dat moet ook, je moét je ongemakkelijk voelen.’’

De single 'Tonite' van LCD Soundsystem: clubhit.

Murphy luisterde naar Bowie. LCD Soundsystem ging vorig jaar weer touren. Op Pukkelpop, waar de groep de afsluiter van het hoofdpodium was, vielen fans op een afgetrainde en messcherpe groep. De afstandelijke podiumnonchalance had plaatsgemaakt voor een veel strakker geluid. LCD Soundsystem bleek een showband geworden. En Murphy zong beter dan ooit.

Alleen de allerbeste wijnen worden nog beter. Dat blijkt ook op ‘American Dream’. De titel lijkt een sarcastische verwijzing naar de getroubleerde tijdsgeest waarin de VS zich bevinden. Maar er zijn amper of geen politieke echo’s te horen op ‘American Dream’. Wel tien lange - de kortste duurt vijf minuten - geëxalteerde en prettig opzwepende dansnummers (de single ‘Tonite’) volgens het orderboekje van New Order (‘Oh Baby’) en Kraftwerk en - kennelijk onvermijdelijk in Murphy’s wereld - de pientere punk van de Talking Heads (‘Change yr. Mind’ en ‘Other Voices’). Is Murphy op zijn 47ste de David Byrne van de 21ste eeuw? Voor zover dat hij dat niet al een klein beetje was, is hij het meer dan ooit met deze vruchtbare comeback.

‘American Dream’ van LCD Soundsystem verschijnt vandaag bij Sony Music.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content