Arbeidsauditoraat start onderzoek in zaak-Fabre

Twintig ex-medewerkers van Jan Fabre ondertekenden de open brief in het cultuurblad Rekto:verso. ©BELGA

Het arbeidsauditoraat van Antwerpen opent een onderzoek naar Jan Fabre en zijn theatergezelschap Troubleyn. Dat gebeurt na een open brief van twintig (ex-)medewerkers met aantijgingen van #MeToo-praktijken.

Het arbeidsauditoraat vertegenwoordigt het openbaar ministerie in materies die onder de bevoegdheid van de arbeidsrechtbank vallen. Het onderzoek spitst zich toe op mogelijke feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk.  

'We hebben kennis genomen van de open brief van de medewerkers en voormalige medewerkers van de vzw Troubleyn en hebben na overleg met de procureur des Konings beslist een onderzoek te openen', zegt arbeidsauditeur Pieter Wyckaert. 'We zijn in deze bevoegd omdat het gaat om feiten die zich op de werkvloer zouden hebben afgespeeld. Voor zover ik weet, is er tot op heden geen klacht ingediend. Dat is ook niet per se nodig om een onderzoek te openen.'

In een open brief in het cultuurmagazine rekto:verso getuigen de performers en stagiairs over pijnlijke vernederingen, psychologische spelletjes en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Acht van de ondertekenaars doen dat met naam, twaalf anoniem. 'In en rond de repetitiezaal van Troubleyn is vernedering dagelijkse kost. In het bijzonder vrouwelijke lichamen zijn het mikpunt van pijnlijke en vaak openlijk seksistische kritiek', schrijven ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud