Hockney-veiling: in 9 minuten naar 90 miljoen

©EPA-EFE

Een schilderij uit 1972 van de Britse popartkunstenaar David Hockney is bij Christie’s in New York voor 90,3 miljoen dollar geveild. Het is een nieuw record voor een nog levende kunstenaar.

'Portrait of an Artist' is een iconisch werk van David Hockney (81), bekend om zijn schilderijen die baden in schijnbaar opgewekte kleurenbeelden. Het werk prijkt op de voorpagina van talrijke boeken over de Britse popartkunstenaar. Het toont een openluchtzwembad in een idyllische, heuvelachtige omgeving. Eén figuur is aan het zwemmen, een andere kijkt peinzend van op de rand toe. Eén van de twee mannen stelt zijn ex-partner voor. Het koppel was net uit elkaar toen Hockney het werk maakte in 1972.

©EPA-EFE

De Brit was toen net vanuit zijn geboortestreek Yorkshire in Engeland naar Los Angeles verhuisd. Het zwembad was op dat moment al een belangrijk onderwerp in zijn oeuvre. De popartkunstenaar hield van de wiebelende lijnen van zwembaden.  Het idee voor ‘Portrait of an Artist’ ontstond toen hij in zijn atelier twee foto’s bij elkaar zag liggen: een figuur die onder water zwemt en een man die naar de grond staart.

Het schilderij combineert beide foto’s met een heuvelachtige omgeving. Los Angeles, zou je denken, maar dat een algemene misvatting. Hockney fotografeerde het zwembad in het Franse Saint-Tropez.

Hij zou verschillende maanden aan ‘Portrait of an Artist hebben gewerkt. Maar toen hij vast zat, vernietigde Hockney het werk. Een jaar later begon hij opnieuw in zijn atelier in Londen. Na twee weken was het klaar –  dagen van achttien uur minutieus schilderen.

Heilige graal

Christie’s noemde ‘Portrait of an Artist’ historisch en vanuit de kunstmarkt bekeken ‘de heilige graal van Hockney’s schilderijen’. Het schilderij was een van de hoogtepunten van van de rondreizende Hockney-tentoonstelling die vorig jaar meer dan drie miljoen bezoekers lokte naar Tate Britain in Londen, het Centre Pompidou in Parijs en het MoMa in New York.

Het veilinghuis had bijgevolg hoge verwachtingen - de lat lag op 80 miljoen dollar. Opvallend was dat de verkoper – de Britse miljardair Joe Lewis, een leeftijdsgenoot van Hockney die zijn oude dag op de Bahama’s slijt – geen minimumprijs afsprak met Christie’s.

Het bieden begon bij 20 miljoen dollar. Na één minuut stond de teller op 60 miljoen dollar.

Het bieden begon bij 20 miljoen dollar. Na één minuut stond de teller op 60 miljoen dollar.  Negen minuten later werd het werk afgehamerd op 80 miljoen dollar. Met commissiegeld erbij bedraagt het eindsaldo 90,3 miljoen dollar (of net geen 80 miljoen euro).

Het oude record voor een werk van een nog levende kunstenaar stond op een kleine 53 miljoen euro voor ‘Balloon Dog’ van Jeff Koons – een stevige verbetering dus. Minder prettig voor Hockney is dat hij niet zal profiteren van het wereldrecord. Hij verkocht het werk in 1972 voor ongeveer 20.000 dollar.

Recordweek

De Hockney-veiling sluit een nieuwe week van records op de kunstmarkt af. Maandag verkocht Sotheby’s het duurste werk ooit van onze landgenoot René Magritte (26,8 miljoen dollar) en de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoschka (20,4 miljoen dollar). Bij Christie’s werd dinsdag bijna 92 miljoen dollar betaald voor een werk van Edward Hopper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud