'Koesterkoffer' is woord van het jaar

De verkiezing van het woord van het jaar is een initiatief van de woordenboekenuitgever Van Dale. ©BELGA

Bij de verkiezing van het woord van het jaar is 'koesterkoffer' in Vlaanderen als winnaar uit de bus gekomen. Dat meldt de woordenboekuitgever Van Dale dinsdag. 'Fipronilei' en 'metoo-verhaal' vervolledigen de top drie.

In totaal werden dit jaar bijna 70.000 stemmen uitgebracht voor het woord van 2017. In Vlaanderen kon 'koesterkoffer' rekenen op meer dan helft (55%) van de stemmen. Het woord laat 'fipronilei' (9%) en 'metoo-verhaal' (8%) ver achter zich.

'Koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind', luidt de officiële definitie van koesterkoffer. De valies werd ontwikkeld door de vzw Berrefonds, met name door de oprichtsters en twee Berrefonds-ambassadrices die ook allebei een kind verloren hebben.

De koesterkoffer is een vervolg op de bestaande herinneringsdoos. Waar de herinneringsdoos voor baby's is, is de koesterkoffer een project voor kinderen tot 12 jaar. De koffer bevat onder meer silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind, een canvas voor een hand- of voetafdruk en een buisje voor een haarlokje.

Daarnaast kon voor de 'woord van het jaar'-wedstrijd worden gestemd in vijf categorieën. 'Framily' (de benaming voor vrienden die je zo goed kent dat het voelt alsof ze familie zijn, red.) is het populairste woord in de jongerentaal, terwijl 'sugardaddy' het hoogste schavotje wegkaapt onder lifestyle. 'Magneetvissen', 'sjoemelsigaret' en 'alternatief feit' zijn de woorden van het jaar in de categorieën sport & amusement, economie en politiek.

Appongeluk

Ook de Nederlanders kozen hun woord van het jaar. 'Appongeluk', een ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was, staat er op de eerste plaats, net als bij ons gevolgd door 'fipronilei'. 'Regenboogtaal' (genderneutrale taal) vervolledigt de top drie.

De voorgaande jaren werd de verkiezing voor het woord van het jaar in Vlaanderen gewonnen door 'samsonseks' (2016), 'kraamkost' (2015), 'flitsmarathon' (2014) en 'selfie' (2013).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud