Miljoenen van Brussel moeten Koninklijk Circus brandveilig maken

Een archiefbeeld van het Koninklijk Circus in de parlementswijk. Vandaag ligt de concertzaal er verlaten bij. ©BELGA

De werken zijn nodig om het gebouw opnieuw in gebruik te kunnen nemen. De brandveiligheid vormt het grootste probleem. De concertzaal blijft voor onbepaalde tijd dicht.

Volgens het Brusselse stadsbestuur heeft de vorige uitbater, de Botanique, de zaal in slechte staat nagelaten. Schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS): 'De Botanique heeft zich op een onverantwoorde manier gedragen in het beheer van de zaal en dat meerdere jaren lang. We hebben het gebouw gerecupereerd in een enorm onveilige staat.'

Vooral de brandveiligheid in de concertzaal laat zwaar te wensen over. Uit een onafhankelijk rapport uit 2014 bleek al dat de brandveiligheid niet aan de wet voldeed.

'Die problemen werden sindsdien door Botanique nooit verholpen', aldus Ouriaghli. De stad bestelde deze zomer een nieuw veiligheidsbulletin bij het inspectiebedrijf Vinçotte. Uit dat rapport blijkt onder meer dat de tussendeuren van de zaal naar de foyer niet aan de brandveiligheidsnormen voldoen en dat niet alle ventilatoren brandkleppen hebben.

Tijdelijke sluiting

Het stadsbestuur investeert nu zelf 3,6 miljoen euro in de renovatie en het brandveilig maken van het Koninklijk Circus. Dat betekent dat de concertzaal voor onbepaalde tijd dicht zal zijn. Al minstens twee geplande concerten zijn verplaatst naar een andere locatie: Benjamin Clementine naar de AB en Banks naar La Madeleine.

Er komt voorlopig geen nieuwe aanbesteding voor de uitbating van de concertzaal. De stadsvzw Brussels Expo had de aanbestedingswedstrijd vorig jaar gewonnen. Maar de Raad van State schrapte de toekenning omdat de procedure niet transparant was verlopen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content