Nooit aflatende bron van inspiratie

©BELGAIMAGE

Van de kunstenaar Raymond Pettibon tot de surfgroep The Beach Boys. De gestorven seriemoordenaar Charles Manson drukte een grote stempel op de Amerikaanse cultuur.

De geest van Charles Manson waarde de voorbije maanden door het Bonnefantenmuseum in Maastricht op de expo ‘A Penn of All Work’ van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon. In de jaren 80 wijdde hij veel van zijn gitzwarte tekeningen aan Manson. Het was Pettibon niet te doen om de misdaden van Manson op enige manier te vergoelijken.

Wat hem interesseerde, was de invloed die de sekteleider uitoefende. ‘Vergelijk het met de macht die Raspoetin destijds op tsaar Nicolaas uitoefende. Manson had dat ook. Hij fascineerde de Amerikanen, maar tegelijk waren we bang van hem. Het kon net zo goed jouw dochter zijn die in zijn klauwen viel en voor hem ging moorden.’

'Never learn not to love' van The Beach Boys.

The Beach Boys

Die fascinatie werd de voorbije 50 jaar gretig opgepikt door de Amerikaanse cultuur. Vooral in de muziek zijn de referenties aan Manson talrijk. Dat is niet verwonderlijk. Manson droomde ervan een rockster te worden. In 1968 ging hij in Los Angeles naarstig op zoek naar een platencontract. Hij ontmoette Neil Young, die zijn muziek aan een bevriende producer en platenbons liet horen. ‘Hij is goed, ongeremd’, vond Young. Manson kreeg echter geen platencontract. Enkele jaren later schreef Neil Young het nummer ‘Revolution Blues’ over de seriemoordenaar.

Zeven moorden

Charles Manson (1934-2017, foto) werd op 22 april 1971 in Los Angeles ter dood veroordeeld voor zeven moorden. Die had hij niet zelf gepleegd. Hij liet ze uitvoeren door leden van zijn sekte Manson Family. Op 9 augustus 1969 gebeurde de eerste slachtpartij. Vijf mensen, onder wie actrice Sharon Tate, werden afgemaakt. Een dag later vermoordde de sekte het winkeliersechtpaar Leno en Rosemary LaBianca.

Manson wilde de moorden in de schoenen van Afro-Amerikanen schuiven. Hij hoopte op die manier een rassenoorlog in de VS op gang te brengen.

Toen Californië in 1977 de doodstraf afschafte, werd zijn straf omgezet in levenslang.

Er is ook een parallel met The Beach Boys. Begin 1968 gaf Dennis Wilson, de drummer van de Californische popgroep, twee vrouwelijke sekteleden van de Manson Family een lift. Zo leerde de broer van Brian Wilson Charles Manson kennen. Manson trok bij Dennis Wilson in, samen schreven ze ook muziek. The Beach Boys namen één nummer op gebaseerd op de muziek van Manson, maar ze gaven het een nieuwe tekst en een nieuwe titel: ‘Never Learn not to Love’.

Net als Neil Young pitchte Wilson de muziek van zijn vriend bij een producer, Terry Melcher. Maar ook die wees hem af. Melcher woonde in het huis waar de slachtpartij op de hoogzwangere Sharon Tate plaatsvond, voor hij het aan Roman Polanski en Tate verhuurde. Eén hypothese voor de moord op Tate was dat Manson wraak wilde nemen voor het mislukken van zijn muziekcarrière.

Ook na de gruwelijke moorden bleef Manson tot de verbeelding van veel popmuzikanten spreken. De Britse band Kasabian is vernoemd naar een van Mansons volgelingen, Linda Kasabian. De hardrockgroep Guns ’n Roses nam in 1993 een nummer van hem op. Nine Inch Nails-zanger Trent Reznor huurde in 1992 het huis van de Tate-moorden en bouwde in de woonkamer, waar de meeste moorden plaatsvonden, een muziekstudio. De occulte rockster toonde later berouw voor die verheerlijkingsactie nadat hij de zus van Sharon Tate had ontmoet. Die spijt weerhield Renzor niet om de carrière te lanceren van Brian Hugh Warner, die wereldberoemd zou worden als Marilyn Manson, een samenvoegsel van Charles Manson en Marilyn Monroe.

Charles Manson. ©© The Hollywood Archiv

De seriemoordenaar was geobsedeerd door The Beatles. In ‘Helter Skelter’ uit ‘The White Album’ zag Manson de bevestiging van zijn voorspelling van een op handen zijnde rassen- en nucleaire oorlog. In werkelijkheid gaat ‘Helter Skelter’ over een rit in een achtbaan in een attractiepark.

‘Family Guy’

De televisie- en de filmwereld lieten zich evenmin onbetuigd. Manson dook de voorbije jaren op in animatieseries zoals ‘Family Guy’ en ‘South Park’. Zijn leven werd uiteraard ook een paar keer verfilmd. Ryan Kiser kroop twee keer in de huid van Manson, in 2009 in ‘Lie’ en in 2014 in ‘House of Manson’. De acteur keek in 2016 op de site van ‘Vice’ met gemengde gevoelens terug op zijn rol. ‘Ik vind het heel erg dat jonge mensen opkijken naar Manson. Er is aan hem niets te bewonderen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content