Roskam-film mag ook naar Toronto

Na Venetië is ‘Le fidèle’, de nieuwe film van Michaël Roskam, begin september ook geselecteerd voor het filmfestival van Toronto.

‘Le fidèle’ - ‘Racer and the Jailbird’ voor de Amerikaanse markt - beleeft op 12 september zijn Amerikaanse première op het Filmfestival van Toronto, dat de toegangspoort heet te zijn voor de Amerikaanse filmindustrie. Zo ziet producent Bart Van Langendonck het ook. ‘De selectie is ontzettend belangrijk voor onze Amerikaanse distributeur en voor de verdere internationale verkoop van de film’, stelt hij in een pers­bericht van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

De trailer van 'Le fidèle'.

Voor regisseur Michaël Roskam, wiens debuut ‘Rundskop’ meteen goed was voor een Oscarnominatie, wordt het de tweede kennismaking met Toronto. Zijn vorige film, de Amerikaanse prent ‘The Drop’ met Tom Hardy en James ‘Tony Soprano’ Gandolfini, beleefde in 2014 zijn internationale vuurdoop op het filmfestival. De Canadezen grijpen nu wel naast de wereldpremière van ‘Le fidèle’. Die is op 8 september voor het filmfestival van Venetië.

Bij ons komt de film begin oktober in de zalen. Roskam brengt in ‘Le fidèle’ zijn fetisjacteur Matthias Schoenaerts en de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (‘La Vie d’Adèle’) samen in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het Brusselse gangstermilieu. Gigi, het personage van Schoenaerts, draagt een levensbedreigend geheim mee.

‘Le fidèle’ is straks niet de enige Vlaamse inbreng in Toronto. Er zijn ook twee Vlaamse coproducties te zien: ‘Insyriated’ van de Brusselse filmmaker Philippe Van Leeuw en ‘55 Steps’ met Hilary Swank en Helena Bonham Carter.

Toronto heeft al enkele jaren een boon voor cineasten uit Vlaanderen. Ook ‘Black’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah, ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees, ‘D’Ardennen’ van Robin Pront, ‘Home’ van Fien Troch en ‘Le ciel flamand’ van Peter Monsaerts gingen er in première.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content