Vlaanderen promoot Rubens, Bruegel en Van Eyck

De ministers Sven Gatz en Ben Weyts in de Londense metro. Naast Gatz: ondernemer en kunstverzamelaar Fernand Huts. ©BELGA

Vlaanderen zet vanaf 2018 drie jaar lang de Vlaamse meesters centraal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude en Jan Van Eyck. 'Ze zijn vandaag nog steeds de beste ambassadeurs van de Vlaamse cultuur.'

De Vlaamse ministers van Toerisme en Cultuur, Ben Weyts en Sven Gatz, brachten maandag een kort bezoek aan Londen om het project rond de Vlaamse meesters te promoten en te pleiten voor samenwerkingen.

Na de grootschalige herdenkingsplechtigheden rond WOI wil Vlaanderen in 2018, 2019 en 2020 vol inzetten op kunst met het project Vlaamse meesters. 'De Vlaamse meesters dwingen al sinds de Middeleeuwen internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Zij zwermden over de wereld uit en waren toen de beste ambassadeurs van de Vlaamse cultuur en dat zijn ze vandaag nog steeds', luidt de redenering.

Strips en gastronomie

Het uitgangspunt van het project rond de Vlaamse meesters ligt bij de schilderkunst en het oeuvre van de schilders uit de 15de, 16de en 17de eeuw, met een focus op de in het buitenland best bekende meesters Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude en de Vlaamse Primitieven waaronder Jan Van Eyck. Bedoeling is om het project zo veel mogelijk open te trekken naar andere kunstvormen en kunstenaars en bezoekers ook te trakteren op bijvoorbeeld hedendaagse kunst, strips en gastronomie.

Weyts en Gatz hielden in Londen onder andere halt in de National Gallery, waar naast enkele werken van Bruegel en Van Eyck ook dertig schilderijen van Rubens hangen. Vervolgens ging het naar het Trinity House voor een lunch met vertegenwoordigers van diverse culturele instellingen, om er te praten over mogelijke samenwerkingen.

Ook ondernemer en kunstverzamelaar Fernand Huts was in Londen aanwezig. Hij legde begin deze maand nog ruim 800.000 euro op tafel voor een tweezijdige tekening van Rubens.

Leuven en Gent

Het project Vlaamse meesters wordt in de tweede helft van 2016 al een eerste keer onder de aandacht gebracht met twee tentoonstellingen - de expositie 'Voor God en Geld: Gouden Tijden van de Zuidelijke Nederlanden' in Gent en 'Op zoek naar Utopia' in het Leuvense MuseumM - maar de eigenlijk start is dus gepland voor 2018. Enkele van de op stapel staande hoogtepunten zijn de restauratie van het Lam Gods en de terugkeer ervan naar de Sint-Baafskathedraal in Gent, de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en de evenementen naar aanleiding van de 450ste sterfdag van Bruegel.

 

 

/

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n