Wim Delvoye vrijgesproken in kasteelzaak

Wim Delvoye kocht het kasteel De Bueren in 2008. ©gia

De kunstenaar moest zich verantwoorden voor een reeks bouw- en milieuovertredingen in zijn kasteel in Melle.

De 52-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning.

Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter. Omdat het kasteel een beschermd monument is, ging het ook om inbreuken op het decreet ter bescherming van de monumenten en stads- en dorpsgezichten.

De inspectiediensten van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben partijdig gehandeld.

Het openbaar ministerie had 4.500 euro boete gevorderd voor Delvoye en 6.000 euro voor zijn vennootschap Delvoye Art. Volgens zijn advocaat August Blomme werd Delvoye al 9 jaar geconfronteerd met de onmogelijke houding van verschillende diensten. 'Het is een hetze geweest. Met slechte bedoelingen heeft men een goed project willen kelderen en men is erin geslaagd. Delvoye heeft het domein op vlak van de natuur juist verbeterd. De gracht was sinds 1952 niet meer gekuist.'

Medepleiter Walter Van Steenbrugge wees met de vinger naar het Agentschap voor Natuur en Bos. 'Het domein was daarvoor (voor de verkoop aan Delvoye, red.) in handen van Natuur en Bos. Een medewerker was er na zijn uren naar believen als gids actief en ze organiseerden kijktochten naar de vleermuizen in de ijskelder. Hun speeltuin werd hen afgenomen en ze zijn Delvoye gaan pesten op een onvoorstelbare manier', stelde de advocaat tijdens de behandeling van de zaak.

Machtsoverschrijding

Wim Delvoye kreeg in maart van het Gentse hof van beroep opschorting van straf voor bedreigingen aan het adres van twee ambtenaren en een politievrouw op zijn kasteel in Melle, die controles kwamen uitvoeren. Het hof sprak toen van 'machtsoverschrijding' van de diensten, maar de correctionele rechtbank was dinsdag nog veel harder voor het Agentschap voor Natuur en Bos.

'Er zijn objectieve redenen waarom bij de beklaagde de gewettigde vrees is ontstaan dat de inspectiediensten Natuur en Bos en Stedenbouw partijdig hebben gehandeld. Het in de processen-verbaal geschetste beeld van het terrein en de impact van de geviseerde handelingen was onvolledig en gekleurd en gaf geen neutrale voorstelling van de realiteit', zei rechtbankvoorzitter Katrien Van Hoecke.

Het parket kan nog in beroep gaan tegen de vrijspraak. De verdediging van Delvoye wil wachten tot er een definitieve uitspraak is om eventueel een schadeclaim in te dienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content