Zeven architectenbureaus in de running voor Citroënmuseum

De Citroën-garage aan het IJzerplein in Brussel. ©BELGA

Uit 92 kandidaten heeft een jury zeven architectenbureaus weerhouden voor de bouw van het Citroënmuseum in Brussel . Ze moeten tegen een eind december een gedetailleerd ontwerp indienen

Drie jaar geleden besliste de Brusselse regering om de Citroëngarage aan het IJzerplein om te vormen tot een museum voor hedendaagse en moderne kunst. Het nieuwe museum wordt een afdeling van het Centre Pompidou. In april werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de verbouwing van de garage tot museum. 92 architectenbureaus dienden hun kandidatuur in bij de De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), de eigenaar van het gebouw. Een selectiecomité weerhield volgende zeven bureaus en associaties:

-51N4E, Caruso St John Architects

-ADVVT, Agwa, 6A

-Diller Scofido + Renfro, JDS Architects

-Lhoas & Lhoas, Ortner & Orter

-Noa, EM2N, Sergison Bates

-Office, Christ & Gantenbein

-Oma (Rem Koolhaas), Wessel De Jonghe.

De zeven kandidaten moeten tegen eind december bij jury onder voorzitterschap van de Zwitserse architect Roger Diener een ontwerp indienen. Elk bureau krijgt daarvoor 90.000 euro. In maart wordt de winnaar aangeduid.

Het Citroënmuseum mag niet meer dan 125 miljoen euro kosten. Het heeft een oppervlakte van 35.000 m2. Het museum voor hedendaagse en moderne kunst is goed voor 15.000 m2. Het architectuurmuseum neemt 10.000 m2 voor zijn rekening. De rest is openbare ruimte.

Het nieuwe museum moet tegen 2022 en ten laatste 2023 klaar zijn.

Tegen de opening moet een oplossing gevonden worden voor de exploitatie van het museum. Daarvoor zijn de gemeenschappen bevoegd, niet het Brussels gewest. Maar noch Vlaanderen, noch de Franstalige gemeenschap is bij het project betrokken. De jaarlijkse exploitiekosten worden geraamd op 6 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk wie die factuur gaat betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud