opinie

Ach ja, het is beter dan niets

Een uithangbord voor moderne kunst in de hoofdstad. Is dat voor Belgische politici te hoog gegrepen?

In 2021 opent in Berlijn een nieuw museum voor moderne kunst. Kostprijs: 200 miljoen euro. De Duitse bondsregering betaalt. De beslissing werd niet zonder slag of stoot genomen. Maar het museum kómt er. Duitsland gelooft immers in de meerwaarde - zowel economisch als symbolisch - van kunst en creativiteit voor zijn hoofdstad. Nederland investeerde de afgelopen jaren ook stevig in zijn museale kroonjuwelen in Amsterdam.

En wat deed de Belgische overheid in de tussentijd? Haar nationaal kunstpatrimonium hopeloos laten verrotten door musea te onderfinancieren en museumdirecties te lang aan het handje van de politiek te laten lopen.

Brussel verdient een museum voor hedendaagse kunst, maar op de institutionele lappendeken in de hoofdstad is bitter weinig manoeuvreerruimte voor ambitieus beleid. Het Brussels Gewest heeft een plan, maar geen project. Wanneer gaat minister-president Rudi Vervoort eindelijk bewijzen dat zijn Citroënproject meer is dan een losse flodder in een verkiezingscampagne?

Het is wellicht te laat. De actuele kunst van het KMSKB keert terug naar waar de verzameling vroeger zat: de kelderverdiepingen van het museum aan de Kunstberg. Is dat een goed idee? Ach ja, het is beter dan niets. Maar moderne en hedendaagse kunst verdient zoveel beter dan een rustplaats in het verborgene.

Lees verder

Gesponsorde inhoud