Advertentie

Antwerpen verwacht 50.000 bezoekers voor Banksy-expo

De Britse guerillakunstenaar werkte niet mee aan de expo 'The art of Banksy' in de Stadsfeestzaal. ©Dries Luyten

Hoewel ze maar half geslaagd is, rekent de stad Antwerpen op een blockbustereffect voor de tentoonstelling ‘The art of Banksy’ in de Stadsfeestzaal.

De rondreizende tentoonstelling ‘The art of Banksy’, waaraan de Britse guerillakunstenaar zelf niet meewerkte, liep tot vorige week in Amsterdam. Daar lokte de expo in zes maanden meer dan 100.000 bezoekers. In Antwerpen zijn ze al blij met de helft, maar de tentoonstelling is er slechts twee maanden te zien. ‘In Amsterdam kwam 60 procent van de bezoekers van buiten de stad’, zei schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis (N-VA) vrijdagnamiddag op de opening in de Stadsfeestzaal. ‘Hopelijk lukt het ons ook om zoveel toeristen te lokken.’

‘The art of Banksy’ komt uit de koker van Steve Lazarides, die gedurende tien jaar Banksy’s zaakwaarnemer was. De twee waren ooit vrienden, maar om onduidelijke redenen scheidden hun wegen negen jaar geleden. Lazarides runt een streetartgalerie in Londen. Een deel van de werken die in Antwerpen te zien zijn, komen van zijn eigen verzameling. De rest haalde hij uit de collecties van verzamelaars uit de hele wereld.

©Dries Luyten

Er zijn zo’n 80 geautoriseerde prints en stencils te zien die Banksy zelf ooit – via Steve Lazarides wellicht – liet verhandelen. Het is de eerste keer dat in België op één plek zoveel werken van Banksy bij elkaar komen. Dat alleen al maakt de tentoonstelling erg interessant.

Tot de bekendste stukken horen ‘Girl with Balloon’ – in 2002 in Londen op een muur ontdekt – ‘Media Canvas’ – over de pornoficatie van oorlog - en ‘Flag Wall’. Ook de door Andy Warhol geïnspireerde 'Kate Moss'-reeks, 'No Ball Games' en verschillende afbeeldingen van de hem kenmerkende ratten konden niet ontbreken.

Onbezield

Maar als geheel is de tentoonstelling een teleurstelling. De scenografie voelt slordig en onbezield aan, de belichting is ondermaats en de blauwe vloerbekleding ronduit smakeloos. Er zit ook bitter weinig variatie in de geëxposeerde objecten. Zo zijn er geen stukken muur te zien – Banksy blijft nog altijd het bekendst als graffitikunstenaar die onverwacht op publieke plaatsen toeslaat. Er is ook geen interactief luik: een gemiste kans om het werk van Banksy extra toegankelijk te maken voor kinderen.

©Dries Luyten

De keuze voor de tweede verdieping van de Stadsfeestzaal als locatie doet ook vragen rijzen. Hoe ironisch is het dat de meest antikapitalistische kunstenaar van deze tijd zijn beste werken te kijk laat zetten in een shoppingcentrum? 'Zeer ironisch’, geeft een medewerker van Lazarides toe. ‘Maar Banksy’s kunst is al op vreemdere plekken getoond. We willen gewoon een zo groot mogelijk publiek bereiken.'

Lees morgen in De Tijd een portret van Banksy: guerillakunstenaar zonder gezicht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud