in memoriam

Aretha Franklin was rolmodel voor de zwarte gemeenschap

'De Amerikaanse geschiedenis welt op als Aretha zingt', zei ex-president Barack Obama over de overleden soullegende.

Net op de 60ste verjaardag van de Queen of Pop heeft de Queen of Soul haar laatste adem uitgeblazen. De soulzangeres Aretha Franklin overleed gisteren thuis in Detroit aan kanker. De voorbije dagen gonsde het van de geruchten over haar verslechterende gezondheid. Vorig jaar kondigde Franklin aan met pensioen te gaan en alleen nog op specifieke gelegenheden op te treden. Ze zong in november nog op een benefietconcert voor de Elton John Aids Foundation. Dit jaar zegde de soullegende meerdere concerten af.

Een televisieopname uit 1964: ''Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody'

Aretha Franklin werd op 25 maart 1942 geboren in Memphis, in het zuiden van de Verenigde Staten. Als kind zong ze met haar twee zussen in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Ze had geen makkelijke jeugd. Op haar zeventiende was ze al moeder van twee kinderen.

Ze maakte haar eerste plaat- opnames toen ze 14 jaar was. Ze werd door de bekende muziekproducer John Hammond ontdekt en sloot een contract met Columbia Records. Ze legde daarvoor een aanbod van het legendarische label Motown naast zich neer. Begin jaren zestig maakte Franklin een paar liedjes die populair werden, onder andere 'Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody'.
Te rauw

Tranen bij Barack en Michelle Obama tijdens '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman' in 2015.

Dat leidde nog niet tot het grote succes. Het platenlabel wilde een croonerzangeres van haar maken. Dat lag Franklin niet. Haar stem was er te rauw en te expressief voor. Ze vertrok bij Columbia Records en sloot een contract met Atlantic Records. Haar producer was Jerry Wexler, met wie ze een paar zeer invloedrijke r&b-opnames maakte, zoals 'I Never Loved a Man (The Way I Love You)'. Qua stijl sloten die opnames dichter aan bij de soulmuziek dan haar eerdere werk. De trein was vertrokken. Tegen het eind van de jaren zestig was ze zo beroemd dat ze als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien.

Franklin had veel top 10-hits, waaronder covers van andere beroemdheden, zoals The Beatles ('Eleanor Rigby'), The Band ('The Weight') en Simon & Garfunkel ('Bridge Over Troubled Water'). Andere belangrijke succesnummers waren 'Chain of Fools', 'You Make me Feel Like a Natural Woman', 'Think', 'Baby I Love You', 'The House That Jack Built', 'I Say a Little Prayer' en 'Respect'. Dat laatste was een nummer van Otis Redding. 'Dat meisje heeft het nummer van me afgenomen', zei de soulzanger er bewonderend over.

Met George Michael in 1987: 'I Knew You Were Waiting (For Me)'

Begin jaren tachtig leek haar carrière voorbij, tot ze een cover maakte van de Doobie Brothers-hit 'What a Fool Believes'. Kort nadien was ze te bewonderen in de klassieke John Belushi-muziekfilm 'The Blues Brothers'. In 1987 scoorde Franklin een monsterhit met 'I Knew You Were Waiting (for Me)', een duet met George Michael. In 1994 zong ze nog 'A Deeper Love' voor de bioscoopfilm 'Sister Act'.

Aretha Franklin in 2015 na een optreden in Washington, waar ze Barack en Michelle Obama aan het huilen kreeg tijdens '(You Make Me Feel' Like A Natural Woman'). ©AFP

Op 3 januari 1987 kreeg Aretha Franklin als eerste vrouw een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. Franklin zong in 2009 'My Country, 'Tis of Thee' tijdens de eerste inauguratie van president Barack Obama. 'De Amerikaanse geschiedenis welt op als Aretha zingt', zei Obama over haar. Ze luisterde in 1993 ook de eerste presidentiële eed- aflegging van Bill Clinton op.

Franklin scoorde tijdens haar carrière, die zowat zes decennia overspande, meer dan twintig nummer 1-hits in eigen land. Ze werd ook 18 keer bekroond met een Grammy Award, de muzikale tegenhanger van de Oscars. Tussen 1968 en 1975 won ze acht jaar op rij de Grammy voor beste r&b-zangeres.

In 2010 werd bij Aretha Franklin alvleesklierkanker vastgesteld. Ze is 76 geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud