Bart De Pauw eist 10 miljoen van VRT

Televisiemaker Bart de Pauw. ©BELGA

Volgens Bart De Pauw en zijn vrouw loog de openbare omroep VRT en is er 'bewust een karaktermoord gepleegd', met een 'financiële ravage' tot gevolg. De tv-maker eist 10 miljoen euro schadevergoeding, zo vernam De Tijd.

Op 10 november 2017 verklaarde toenmalig VRT-topman Paul Lembrechts dat er sprake zou zijn van stalking en van 'honderden pornografische berichten'. De samenwerking met De Pauw werd meteen stopgezet.

'Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt nu dat deze uitspraak gebaseerd is op leugens', stelt Ines De Vos, de vrouw van De Pauw en zaakvoerder van hun productiehuis Koeken Troef. Volgens haar blijkt uit het strafdossier duidelijk dat de VRT de samenwerking zonder enig bewijs heeft stopgezet.

De aanklachten zouden volgens De Pauw en zijn vrouw gebaseerd zijn op twee twijfelachtige meldingen over beweringen van meer dan tien jaar eerder. 'Het bestaan van die meldingen op zich was voor Paul Lembrechts blijkbaar voldoende om Bart De Pauw onmiddellijk te ontslaan, zonder dat hij gehoord werd en zonder dat hij de kans kreeg de inhoud van de beschuldigingen te verifiëren', hekelt De Vos.

De vrouw van het tv-icoon claimt dat in de zaak zelfs actief slachtoffers 'geronseld' werden. 'Hun anonimiteit werd gegarandeerd en de inhoud van de klacht werd niet bekeken, laat staan op een zorgvuldige en wettelijke manier onderzocht.'

'Enorme financiële ravage'

Het gezin De Pauw kan naar eigen zeggen niet anders dan concluderen dat de VRT zeer bewust een karaktermoord heeft gepleegd. En de impact gaat verder dan enkel de reputatie van De Pauw.

'Wij zijn niet alleen emotioneel en familiaal gekraakt, ook de financiële ravage is enorm en onze toekomst gehypothekeerd', besluit De Vos. Het gezin De Pauw stelt de VRT nu formeel in gebreke om alle geleden en toekomstige schade te vergoeden. Die schade begroot De Pauw op 10 miljoen euro, zo vernam De Tijd.

In september 2018, een klein jaar na het bekend raken van het nieuws, maakte het productiehuis Koeken Troef al bekend dat het moest afslanken.

De strafzaak tegen De Pauw loopt intussen onverminderd voort. De televisiemaker werd door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank op verdenking van belaging en stalking met elektronische communicatiemiddelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud