Bioscoopfans staan voor grote stresstest

Oscarwinnaar 'Nomadland': een van de vele toptitels in de heropende bioscopen.

Na zeven maanden gaan de cinema’s opnieuw open in ons land. Anders dan vorige zomer is er geen sprake van een rustige opbouw. Blockbusters, familiefilms en arthousefilms worden met grote snelheid afgevuurd. ‘Het is stormenderhand de deur uit.’

Een bioscoopbezoek behoort vanaf woensdag weer tot het normale leven. Zo normaal als normaal zijn kan. We moeten in een bubbel van vier blijven en een mondmasker dragen dat alleen naar beneden mag om te eten of te drinken.

Bioscoopfans staan voor een grote stresstest. Tussen 100 en 150 films bleven de voorbije zeven maanden liggen op de schappen van de filmverdelers. Voor de maand juni konden onze cinema’s kiezen uit meer dan 60 films. Het gevolg is dat films die in dezelfde vijver vissen, zoals ‘Nomadland’ en ‘Drunk’, rechtstreeks tegenover elkaar staan.

De essentie

  • De bioscopen heropenen woensdag na een sluiting van ruim zeven maanden.
  • De bioscoopuitbaters zijn tevreden over de voorlopige voorverkoopcijfers, ondanks de concurrentie met het EK voetbal.
  • Het filmaanbod is, anders dan na de eerste lockdown vorig jaar, ruim.

Een andere stressfactor voor de distributeurs: kunnen ze wel al hun titels in de zalen brengen? Cinéart, de verdeler van ‘The Father’ en ‘Sons of Philadelphia’ met Matthias Schoenaerts, moest in de tweede sluitingsperiode 20 titels verschuiven.  15 daarvan vinden de komende maanden hun weg naar de cinema’s. Je hoort Stephan De Potter van Cinéart niet klagen daarover. Andere verdelers moeten voor meer titels uitwijken naar de thuiskijkplatformen. Maar het probleem had ingedamd kunnen worden door de bioscopen vroeger te heropenen, zegt hij. ‘In Frankrijk zijn de bioscopen vorige maand opengegaan. Het weer was slechter en we hadden nog geen EK voetbal. Dat het eerste weekend na de heropening samenvalt met de eerste EK-wedstrijd van de Rode Duivels is geen cadeau voor de bioscopen.’

Dat het eerste weekend na de heropening samenvalt met de eerste EK-wedstrijd van de Rode Duivels, is geen cadeau voor de bioscopen.
Stephan De Potter
Filmverdeler Cinéart

Hoewel ook de bioscopen beseffen dat dit geen ideale periode is, zijn ze opgetogen dat ze eindelijk weer aan de slag kunnen. ‘Liever nu dan nog eens drie maanden te moeten wachten’, zegt Jon Michelena van het filmhuis Lumière, dat in Antwerpen en Brugge drie bioscopen uitbaat. In het najaar komt daar een vierde complex bij in Mechelen.

Lumière gaat van start met een tiental titels. Wekelijks komen er twee of drie titels bij. ‘We hebben gelukkig niet veel verdelers moeten teleurstellen. Door onze beperkte zaalcapaciteit en focus op arthousecinema maken we sowieso strenge keuzes. Meestal konden we die in onderling overleg met de distributeurs verdedigen. Het najaar wordt een ander paar mouwen. Na de filmfestivals van Cannes en Venetië verwachten we een stortvloed aan nieuwe titels.’

Het verschil met vorige zomer is enorm, zegt Michelena. ‘Iedereen wachtte toen af. De verdelers durfden nog niet te springen, of ze moesten titels opsparen omdat de Amerikaanse markt nog deels op slot zat. Ook het publiek had nog geen uitzicht op een coronavrije wereld. Nu is het stormenderhand de deur uit. Er is geen sprake van een rustige opbouw.’

Nooit eerder hadden we zo’n divers zomeraanbod van blockbusters, familiefilms en arthousefilms. Het is echt voor elk wat wils.
Didier Lombaert
Filmprogrammator Kinepolis

Ook niet bij het publiek, zo concluderen de bioscopen uit hun de eerste voorverkoopcijfers. Die zijn veel beter dan na de eerste lockdown vorig jaar. ‘Na al dat schermkijken zijn mensen klaar voor een gedeelde ervaring in een omgeving die alleen draait rond filmervaring en waar ze niet worden afgeleid door een wasmachine die begint te piepen’, zegt Michelena.

Bij Lumière staat ‘Drunk’ van Thomas Vinterberg bovenaan. Kinepolis, de grootste bioscoopuitbater van ons land, heeft het meest tickets verkocht voor de horrorfilm 'The Conjuring: The Devil Made me do It'. De komende maanden staan bij Kinepolis een tiental films met blockbusterpotentie op de affiche. Denk aan de superheldenfilm ‘Black Widow’ met Scarlett Johansson of ‘Fast & Furious 9’.

Maar het zomerprogramma gaat veel breder, zegt Didier Lombaert, de hoofdprogrammator van de Belgische Kinepolis-cinema’s. ‘Nooit eerder hadden we zo’n divers zomeraanbod van blockbusters, familiefilms en arthousefilms. Het is echt voor elk wat wils’, zegt Lombaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud