Bod van 4.500 euro op Boek.be afgekeurd, wat nu?

De Boekenbeurs werd voor het laatst in 2019 georganiseerd. ©Photo News

Boek.be, de uitbater van de Boekenbeurs, vindt geen overnemer. Een faillissement lijkt onafwendbaar. Eind deze maand wordt de knoop doorgehakt.

De ondernemingsrechtbank in Antwerpen heeft op 4 juni het enige bod op de activiteiten van Boek.be afgekeurd. De organisator van de Boekenbeurs zit al jaren in financiële problemen en kreeg een nieuwe klap toen de boekenbeurs vorig jaar werd afgelast wegens de pandemie.

Uit twee biedingsrondes in maart en april, goed voor 23 geïnteresseerde kandidaten, kwam uiteindelijk slechts één bod op een deel van de activiteiten van Boek.be.

Het bod van 4.500 euro werd volgens de gerechtsmandataris Nathalie Vermeersch afgekeurd omdat het om een te beperkt deel van de activiteiten ging. 'Er werd slechts geboden op een fractie van de activiteiten. Bovendien werd het personeel (acht medewerkers) niet meegenomen in het bod.'

Hetzelfde vonnis van de ondernemingsrechtbank heft de rol van de gerechtsmandataris op. Daardoor is Boek.be niet langer beschermd tegen zijn schuldeisers. De bescherming was eerder ingesteld tot 21 juni.

Boekenbeurs in november?

Het faillissement van Boek.be is nog niet uitgesproken. De vzw moet nu zelf beslissen of ze de boeken neerlegt. In functie van die beslissing wordt 'alles in kaart gebracht met de bestuurders en de advocaten', reageert directeur Vé Bobelyn, die sinds de procedure van gerechtelijke reorganisatie geen zicht meer heeft op de stand van zaken.

Het hypothecair krediet is afbetaald met de inkomsten uit de verkoop van het Antwerpse kantoor van Boek.be. Of er nog voldoende liquide middelen zijn om een vereffening af te wenden, beslist de raad van bestuur eind deze maand.

De kans lijkt klein dat een faillissement kan worden afgewend. Eind juni zal Boek.be nog niet weten of het coronagewijs in november 20.000 boekenliefhebbers mag ontvangen in Antwerp Expo. Die editie van de Boekenbeurs is cruciaal om Boek.be weer op de rails te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud