opmerkelijk

Britten halen 'don't mention the war' van 'Fawlty Towers' offline

Manuel, een personage uit 'Fawlty Towers'. ©© BBC

Een aflevering van de legendarische sitcom 'Fawlty Towers' waarin de oneliner 'don't mention the war' meermaals terugkomt, is niet meer te zien op de BBC-streamingdienst UKTV.

De uitzending lijkt na 'Little Britain' het volgende slachtoffer van de Britten nu oud materiaal massaal opnieuw wordt beoordeeld vanwege mogelijk ongepaste inhoud.

The Guardian ontdekte dat de bewuste aflevering niet meer online staat. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met opmerkingen die het personage Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) maakt over de Tweede Wereldoorlog in het bijzijn van een Duitse familie die logeert in het hotel.

Majoor Gowen, een vaste gast, gebruikt daarnaast racistische taal in een anekdote over het West-Indische cricketteam. UKTV liet de krant desgevraagd weten geen commentaar te geven en wil ook niet zeggen of het om een permanente beslissing gaat. 'We geven geen commentaar op individuele titels. We beoordelen onze programma's regelmatig en passen waar nodig dingen aan of voegen waarschuwingen toe', aldus de woordvoerder.

Gone with the Wind

De andere elf afleveringen staan nog wel online. De afgelopen dagen werden diverse oude tv-series en films weer onder de loep genomen omdat ze nu als discriminerend of racistisch worden ervaren. BBC en Netflix besloten 'Little Britain' in het Verenigde Koninkrijk offline te halen omdat er blackfacesketches in voorkomen.

De streamingdienst HBO verwijderde de filmklassieker 'Gone with the Wind' uit 1939 omdat in de film slavernij verheerlijkt zou worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud