Brusselse maquette oude Rome in ere hersteld

Er bestaan slechts twee versies van de maquette van Rome. ©BELGA

Na een restauratie van zes maanden is de maquette van het oude Rome opnieuw te zien in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

De Franse architect Paul Bigot (1870-1942) maakte vier versies van de maquette van Rome, waarvan enkel zijn werkmodel en het exemplaar van Brussel bewaard zijn. De elf meter grote voorstelling van Rome in de 4de eeuw na Christus is al sinds 1950 het pronkstuk in het museum in het Jubelpark. De maquette was een half jaar niet te zien wegens restauratiewerken. Waar je vroeger alleen een topaanzicht had, kan je nu van een meter afstand een blik werpen op het unieke werk.

Twintig jaar lang kon dat niet, omdat de benedenverdieping dicht was voor het publiek. 'Dat was ontzettend jammer', zei conservatrice C├ęcile Evers bij de inhuldiging, 'omdat de kwaliteit van die maquette ongelooflijk is en je een heel ander zicht krijgt als je ernaast staat. Het nieuwe perspectief brengt je veel dichter bij het leven in Rome. Je waant je in de Romeinse straten.'

©KMKG-MRAH

Een team van zes restaurateurs heeft de maquette minutieus schoongemaakt. Rond de maquette is er veel bijgekomen. Op grote videoschermen zijn vier oude Romeinen te zien: een vrouwelijke gladiator, een senator, een jonge architect en een vrijgelaten slaaf. Ze spreken het publiek toe in het Latijn. Met een VR-bril kan je in Rome rondwandelen.

Het geld voor de restauratie, 200.000 euro, komt van de Koning Boudewijnstichting.

Federaal minister van Wetenschapsbeleid David Clarinval (MR) was aanwezig op de inhuldiging. Hij maakte zijn eerste balans op na drie maanden ministerschap in lopende zaken. 'De federale wetenschappelijke instellingen zijn van topniveau, zowel op het vlak van onderzoek als op het vlak van het behoud van erfgoed. We zijn niet fier genoeg, we moeten de instellingen meer in de kijker zetten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud