Catherine de Zegher is niet langer museumbaas in Gent

Catherine de Zegher vorig jaar in haar bureau in het MSK in Gent. ©Thomas switn Sweertvaegher

De stad Gent heeft de samenwerking stopgezet op basis van een audit van Ernst & Young. Het parket heeft dat onderzoek in beslag genomen. Dat schrijft De Standaard.

Catherine de Zegher was in maart vorig jaar tijdelijk geschorst bij het MSK in Gent na de zaak-Toporovski. Die draaide rond de bruikleen van kunstvoorwerpen uit de Russische avant-garde. Nadat het museum werken uit de verzameling van twee Russische collectioneurs had tentoongesteld, was grote twijfel ontstaan over de authentiteit ervan. De werken werden in beslag genomen en Catherine de Zegher werd als directrice tijdelijk op non-actief geplaatst, in afwachting van een interne tuchtprocedure en een onderzoek door Ernst & Young.

De audit van Ernst & Young, die onderzocht of Catherine de Zegher professionele fouten heeft gemaakt, is nu eindelijk klaar. De inhoud ervan blijft vertrouwelijk. De stad Gent vindt de resultaten evenwel voldoende zwaarwichtig om haar terbeschikkingstelling als museumdirectrice met onmiddellijke ingang te beëindigen. Het parket heeft de audit ook in beslag genomen.

Het stadsbestuur geeft geen commentaar zolang er nog andere onderzoeken lopen. Rond de zaak loopt onder meer een gerechtelijk onderzoek. De Zegher diende daarnaast klacht in voor laster tegen de Gentse cultuurschepen Sami Sougir (Open Vld) en tegen de stad Gent, die ze pestgedrag toedicht.

De 63-jarige de Zegher kan wel aan de slag blijven op de dienst Cultuur van de stad Gent. De kunsthistorica stond vijf jaar aan het hoofd van het MSK in Gent. Ze maakte vooral naam in de wereld van de hedendaagse kunst, als curator van tentoonstellingen in de VS, Canada, Australië en op de Biënnale van Venetië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud